Usaglašen paket mera pomoći

Izvor: B92, Beta, 19.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašen paket mera pomoći

Beograd -- Radna grupa Ministarstva rada i socijalne politike usaglasila je paket mera za prevazilaženje problema zaposlenih u uslovima svetske krize.

Taj predlog će u najkraćem roku biti dostavljen Uniji poslodavaca Srbije i reprezentativnim sindikatima i ukoliko oni ne budu imali većih zamerki, paket mera bi treblo da bude predložen na usvajanje Vladi Srbije sledeće nedelje.

Vladin paket mera predstavlja pokušaj da se obezbeđivanjem socijalne sigurnosti zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava radnika u uslovima ekonomske krize, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je objasnio da novi paket predstavlja pokušaj da se prava radnika zaštite sa stanovišta obezbeđivanja redovnih uplata za penzijsko osiguranje, ali i regulisanja neohodne zdravstvene zaštite.

S druge strane, dodao je ministar, nadležni organi će ispitivati slučajeve gde postoji osnovana sumnja da su se vlasnici pojedini firmi ponašali suprotno zakonu, a kod onih gde bude utvrđeno postojanje elemenata krivičnog dela biće adekvatno sankcionisani.

"Reč je o potpuno novom pristupu u rešavanju svakodnevnih problema radnika za koji verujem da bi trebalo da da određene rezultate. Paket predviđa preventivne mere kojima bi trebalo da se reše određeni problemi i zato se nećemo baviti samo firmama u kojima se štrajkuje već svim firmama u kojima takvi problemi postoje", naveo je ministar.

Ljajić kaže da su utvrđeni određeni kriterijumi za isplatu jednokratne novčane pomoći i to se, dodao je, pre svega odnosi na najugroženije grupacije radnika.

Ukoliko socijalni partneri ne budu imali većih zamerki na predlog vladine radne grupe, novi paket mera za prevazilaženje problema zaposlenih u uslovima ekonomske krize bi se mogao naći na prvoj sednici vlade, naredne sedmice.

"Sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima treba da definišemo kriterijume prema kojima će se sprovoditi određene mere predviđene tim paketom", rekao je Ljajić.

On je kazao da su socijalni partneri ovog puta pozvani da predlože svoje predstavnike koji će, zajedno sa predstavnicima različitih ministarstava, obilaziti posebno ugrožena preduzeća i opštine i u razgovoru sa tamošnjim nadležnim organima i institucijama, na licu mesta, pokušavati da iznađu određena rešenja.

Ljajić je podsetio da se sa predstavnicima mnogih firmi, poput "Zastava elektro" iz Rače i "Ikarbusa", već razgovara, a za ponedeljak je najavio najavio odlazak u Kruševac, gde će, između ostalih, razgovarati sa predstavnicima "Trajala".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.