Uredba ugrožava socijalna prava

Izvor: Beta, 20.Okt.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredba ugrožava socijalna prava

BEOGRAD, 20. oktobra 2014. (Beta) - Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je u ponedeljak Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija).

Vlada Srbije je 15. oktobra usvojila Uredbu o merama socijalne uključenosti korisnika socijalne novčane pomoći, po kojoj će, kako je izjavio ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin, svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << rade ili da se obrazuju da bi ostvarili to pravo.

EMPS-Srbija je izrazila zabrinutost da će ta Uredba umesto smanjenja siromaštva i povećanja efikasnosti sistema socijalne zaštite dovesti do novog porasta siromaštva i ugrožavanja osnovnih socijalnih prava pripadnika marginalizovanih grupa.

Kako je rečeno agenciji Beta u EMPS, Uredba dolazi u trenutku kada je u Srbiji zabeležen porast siromaštva i visoka nezaposlenost, a liberalizacijom tržišta rada pogoršani uslovi rada, narušeni principi dostojnog rada i sve se više smanjuju socijalna prava koja se ostvaruju iz rada.

EMPS-Srbija se slaže sa potrebom Vlade Srbije da se socijalno ugrožene grupe podstaknu da rade i da se usavršavaju, ali ukazuje da "ishitrene mere" i njihovo sprovodjenje bez odgovarajućeg institucionalnog okvira i politika, mogu dovesti do štetnih posledica.

U toj organizaciji smatraju da je potrebno unaprediti politike zapošljavanja i poštovanja standarda dostojnog rada koje predvidja Medjunarodna organizacija rada.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Uredba ugrožava socijalna prava

Izvor: Studio B, 20.Okt.2014

Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je u ponedeljak Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija)...Vlada Srbije je 15. oktobra usvojila Uredbu o merama socijalne uključenosti korisnika socijalne novčane pomoći, po kojoj...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.