Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprava nastavlja proteste

Beograd -- Sindikat zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama odlučio je da nastavi proteste do ispunjenja zahteva.

Zaposleni u državnim organima i organima lokalne samouprave će od 3. do 10. decembra, svakoga dana od 10 ujutru do podne, prekidati rad. U slučaju da do 10. decembra ne bude potpisan protokol o povećanju zarada, najavili su stupanje u generalni štrajk.

Predsednik Sindikata Njegoš Potežica je naveo da predstavnici tog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i resornim ministarstvima o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora za lokalnu upravu i gradsku upravu.

On je dodao da je problem što nije definisan rok do kada treba da budu potpisani posebni kolektivni ugovori, "čije je potpisivanje ključ za rešavanje svih zahteva sindikata".

"Za sada su sporna pitanja definisanje grupe poslova, usklađivanje zarada sa zaposlenima u javnim službama Srbije", kazao je on i dodao da sindikat traži i povećanje zarada u 2008. godini.

"Ono što je predviđeno budžetom za 2008. godinu, kada se tiče državnih organa, u masi od 8 odsto, sindikat će prihvatiti, ali će prihvatiti uz jedan uslov, koji je prihvatilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo za finansije, da se pristupi brzoj izmeni Zakona o platama javnih službenika i nameštenika, kako bi odnos zarada bio jedan prema šest", kazao je Potežica.

On je dodao da je jedan od zahteva i izmena Zakona o radnim odnosima u lokalnoj upravi, jer je taj zakon zastareo.

Potežica je naveo da je sindikat prihvatio predlog resornih ministarstava da januarska plata bude povećana za 10 odsto, ali da traži da kolektivnim ugovorom budu korigovani koeficijenti.

"Ukoliko naši zahtevi budu ispunjeni, mogli bismo potpisati protokol sa predstavnicima resornih ministarstava", kazao je on.

Potežica je kazao da je proteklih dana štrajk podržalo 80 odsto organizacija u Srbiji. Sindikat zaposlenih u upravi, pravosuđu i državnim organima organizovao je 28. novembra jednočasovnu obustavu rada, 29. novembra dvočasovnu, a danas četvoročasovni prekid rada.

Petrović: Ima prostora za rešenje zahteva

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da je moguće da se nađe održivo rešenje za zahteve sindikata zaposlenih u upravi.

Petrović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se zahtevi tog sindikata moraju rešiti na način koji je održiv u pogledu budžeta ili da se jednom broju zaposlenih status reši socijalnim programom.

Ponovio je da je povećanje plata moguće jedino povećanjem poreza za građane, štampanjem novog novca ili ako deo viška zaposlenih prihvati socijalni program.

On je rekao da je na isti način završen i protest zaposlenih u sudskoj administraciji za koje je Vlada Srbije juče usvojila zaključak i definisala akcioni plan o sprovođenju socijalnog programa.

Petrović je dodao da bi do 31. decembra, u skladu sa tim zaključkom, 2.000 zaposlenih u sudskoj administraciji trebalo da postanu korisnici socijalnog programa i da se, zatim, formuliše jasan plan kako da se stimulacijama od preostalog novca u budžetu povećaju plate.

"Na temelju toga postignut je dogovor i siguran sam da će o tome zaposleni u upravi razgovarati sa nadležnim ministrima", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, "filozofija tih razgovora" ne može biti bitno drugačija u odnosu na način na koji je rešen prethodni protest sindikata zaposlenih u pravosuđu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.