Upozorenje najvećim na svetu: Ovo vas usporava

Izvor: B92, 07.Sep.2017, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje najvećim na svetu: Ovo vas usporava

Beograd -- Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je da će starenje stanovništva u ključnim azijskim privredama usporiti njihov rast.

Ona je pozvala vlasti na brže reagovanje kako bi se demografska slika promenila.

Istraživanja pokazuju da stanovništvo Azije stari brže nego bilo koje drugo na svetu, pri čemu se predviđa da će Japan postati prva "ekstremno stara" zemlja, što znači da će 28 odsto od ukupne populacije imati 65 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili više godinja, a očekuje se da će petina stanovništva Južne Koreje imati 65 godina do 2030, prenosi agencija AFP.

Države, među kojima su i Kina, Japan, Koreju i Tajland, zbog ubrzanog starenja će "imati manju radnu snagu u budućnosti i potencijalno niži rast produktivnosti", rekla je generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard na konferenciji u Seulu.

"Procenjujemo da se ove zemlje mogu suočiti sa nižim godišnjim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP)... od oko jednog procentnog poena", navela je ona.

Kina i Japan su druga i treća najveća svetska ekonomija, respektivno, i njihov sporiji rast predstavlja rizik u smislu efekata koje to može imati na ostatak sveta.

Lagard je pozvala vlade da "povećaju učešće žena u radnoj snazi" poboljšanjem uslova za zaposlene majke kroz veće dečje dodatke i podsticaje za skraćeno radno vreme.

U zemljama u usponu kao što je Indija - u kojoj stanovništvo i dalje raste - prioriteti treba da budu bolje obrazovanje devojčica i širi pristup finansijama za žene, rekla je šefica MMF-a.

Prema nekim procenama, kako je dodala, smanjenje rodnog jaza na tržištu rada mogla bi da poveća rast japanskog BDP-a za 9,0 odsto, južnokorejskog za 10, a indijskog za 27 procenata.

Guverner Banke Koreje Li Ju-Jeol se na današnjoj konferenciji založio za preduzimanje mera za rešavanje niskih stopa nataliteta i stvaranje novih radnih mesta za žene i starije ljude.

"Odsustvo regovanja na starenje stanovništva učiniće beg od mogućeg strukturnog niskog rasta teškim", rekao je Li.

U jednom izveštaj MMF-a objavljenom ranije ove godine, predviđa se da će rast stanovništva u Aziji do 2050. pasti na nulu i da će udeo aktivnog stanovništva - koji je sada na maksimumu - opasti u narednim decenijama.

Pozivajući kreatore politika da pravovremeno reaguju kako bi odgovorili na problem starenja stanovništva, izveštaj upozorava na to da: "Delovi Azije rizikuju da postanu stari pre nego da postanu bogati".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.