Izvor: B92, 19.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upešna aukciona prodaja preduzeća

Beograd -- Ciglana "Napredak" iz okoline Sombora prodata je po 50 puta većoj ceni od početne, bivšem direktoru Milanu Svilaru, koji je, inače, već pet godina u sudskom sporu sa tim preduzećem.

Nakon aukcije, Milan Svilar izjavio je za B92 da je prezadovoljan što se vraća u firmu iz koje je otpušten, ali smatra da ona vredi mnogo manje od 23 miliona dinara, koliko je on platio: "Direktor sam bio od 1985. do 1996. godine u tom kolektivu. Nakon toga sam smenjen sa mesta direktora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa sam na neki način dobio otkaz, posle godine dana bolovanja slomio sam nogu i sada vraćam se nazad. Sudski spor je završen, odluka još nije pravosnažna, ali biće uskoro. Zadovoljan sam, jedino mi je iznos malo velik. Vrednost nije trebalo da pređe 15 miliona".

Svilar je ciglanu kupio kao fizičko lice, uz pomoć kredita banke, koju nije želeo da imenuje."Neće biti otpuštanja radnika, kojih je 17, ali mislim da će neki od njih sami otići", izjavio je Svilar, aludirajući na rukovodstvo, koje mu je pre 11 godina uručilo otkaz.

Na aukciji Agencije za privatizaciju prodato je još pet preduzeća. Najveće interesovanje bilo je za kupovinu beogradskog preduzeća "Zaštita pres" za koje se nadmetalo dvanaest kupaca. Ta firma prodata je za 48 miliona dinara, dosadašnjem direktoru Milovanu Petroviću, u ime konzorcijuma fizičkih lica. Petrović je za "Zastavu pres" platio 40 puta veću cenu od početne.

Preduzeće za gradski prevoz putnika "Saobraćaj" iz Žablja kupio je vlasnik saobraćajno-turističkog preduzeća "Ristić komerc" iz Novog Sada, u ime konzorcijuma fizičkih lica. "Beozaštitu" iz Beograda kupio je pomoćnik direktora Zoran Jovev, u ime konzorcijuma četvorice radnika preduzeća. Vlasnik agrarnog preduzeća iz Vrnjačke Banje Miroljub Veljković kupio je preduzeće stočne hrane "Bemiks" iz Aleksandrovca. U ime menadžmenta, direktor "Ortopedije" iz Kragujevca Milan Rajković kupio je to preduzeće za izradu ortopedskih pomagala za 18,5 miliona dinara. Početna cena bila je 1,6 miliona, a licitiralo je četvoro učesnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.