Unkredit očekuje rast BDP Srbije

Izvor: B92, Beta, 07.Dec.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unkredit očekuje rast BDP Srbije

Beograd -- Visoki zvaničnik međunarodne bankarske grupacije Unikredit Federiko Giconi ocenio je da je vrhunac krize u Srbiji prošao.

Šef za bankarstvo te grupacije u centralnoj i istočnoj Evropi kazao je da je ta banka pre mesec dana procenjivala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u narednoj godini od oko 0,7 odsto, ali da se situacija popravila i da bi u 2010. moglo da dođe do realnog rasta.

On, međutim, nije mogao da kaže da li će se ostvariti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekivanje Vlade Srbije da rast BDP-a dostigne 1,5 odsto, ali je naglasio da je Srbija u ovoj godini, koje je bila veoma teška, imala bolje rezultete od proseka regiona.

"Najgore je prošlo", naglasio je Giconi i ocenio da je bankarski sektor u Srbiji dovoljno jak da podrži razvoj ekonomije u narednoj godini.

Giconi je kazao da će u 2011. godini doći do jačeg rasta i oporavka ekonomije i da su opšte posmatrano očekivanja Unikredit banke za Srbiju su veoma pozitivna.

On je istakao da je za Unikredit banku u Srbiji 2009. bila veoma uspešna, pošto je zabeleže rast plasmana i povećanje tržišnog udela u kreditima sa pet na šest odsto.

"Zabeležen je rast aktive i kredita, povećan je i tržišni udeo. Unikredit banka bila je osma na tržištu Srbije pre 12 meseci, a sada je peta", kazao je Giconi i dodao da je plan da se nastavi rast i da ona bude medju prve tri banke.

"U vreme krize planovi za rast govore koliko je pozitivno mišljenje Unkredit grupe o ekonomiji u Srbiji", istakao je.

Unikredit grupa će povećati kreditne plasmane

Londonski magazin Bankar (The Banker) proglasio je Unikredit banku za najbolju u centralnoj i istočnoj Evropi, a nagrade za najbolje banke dobile su i članice Unkredit grupe u Italiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini. Unikredit grupa, čije je sedište u Milanu, posluje u 22 evropske zemlje, i sa oko 168.000 zaposlenih uslužuje više od 40 miliona klijenata.

"Budžet za 2010. godinu je izazovan, planiran je nastavak rasta kreditiranja od oko 20 odsto. Namera Unikredit grue je da svestrano podrži potrebe klijenata, kako stanovništva tako i privrede", kazao je Giconi.

Povraćaj na uloženi kapital u Srbiji je dobar i prema gledištu Grupe, ima smisla ulagati u Srbiju, kazao je Giconi i naglasio da će potrebni iznos investicija odrediti poslovodsto banke u Srbiji.

Prema rečima Giconija, prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje u regionu su veliki potencijal za rast u industriji, kao i perspektiva pridruženja Evropskoj uniji, što će ubrzavati ekonomski rast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.