Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univorld otkazao ugovor za Putnik

Beograd -- Američka kompanija "Univorld" Srbe Ilića otkazala Agenciji za privatizaciju ugovor o kupovini turističke agencije "Putnik".

Kako se navodi u saopštenju kompanije, "Univorld" je obaveštenje o neopozivom otkazu ugovora o kupovini 70 odsto društvenog kapitala "Putnika" Agenciji za privatizaciju predao je 21. marta, a istovremeno je vratio kupljene akcije. Od tada je, kako se ističe, isključivo Agencija odgovorna za poslovanje i sudbinu "Putnika".

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodima "Univorlda", Agencija nije bila kooperativna u sprovođenju ugovora i nije omogućila prenos ugovora kad je to traženo pre par meseci. "Agencija jedino nastavlja da se bavi stalnim kontrolama i inspekcijama bez rezultata i tako skupa sa malim akcionarima širi opstrukciju koja ruši 'Putnik' i onemogućava njegovo oporavljanje", ističe američka kompanija, koja je najavila da će više detalja izneti na konferenciji za novinare. Agencija za privatizaciju, kako je Beti rečeno, još nije dobila obaveštenje "Univorlda" o raskidu ugovora.

"Putnik" je u maju 2003. godine prodat "Univorldu" za 5,2 miliona dolara. Kupac se obavezao da će u to preduzeće do kraja juna 2008. godine uložiti 44,3 miliona dolara. Tokom dosadašnjih kontrola Agencija za privatizaciju je utvrdila da je vlasnik "Putnika" u prvoj godini investirao manje nego što je bilo ugovoreno i da na vreme nije dostavio drugu bankarsku garanciju u vrednosti od 7,3 miliona dolara.

Sa vlasnikom "Unovorlda" Srbom Ilićem predstavnici Agencije su ugovorili da se do 31. decembra prošle godine izjasni da li će ugovor o kupovini "Putnika" ustupiti nekom drugoj zainteresovanoj kompaniji, ili će ugovor biti raskinut. Do tog roka Ilić nije dostavio Agenciji svoju odluku, ali je 9. januara ove godine objavljen oglas u kojem je navedeno da "Univorld" ustupa ugovor o kupovini "Putnika".

Za preuzimanje tog ugovora bila je zainteresovana "Hipo-Alpe-Adrija banka", ali je odustala zbog, kako je obrazloženo, spornih odnosa između "Univorlda" i Agencije za privatizaciju.

U Agenciji za privatizaciju je formirana komisija koja se bavi sudbinom "Putnika". Toj komisiji je dostavljen i predlog malih akcionara "Putnika" da se u to preduzeće uvedu privremene mere. Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo potvrdio je za Betu da je u toku razmatranje najpovoljnijih rešenja za "Putnik", među kojima je i uvođenje privremenih mera.

Posle privatizacije, "Putnik" je dobrovoljno napustio 231 radnik od ukupno 840 zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.