Unikredit pod pritiskom, deli 18.200 otkaza

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unikredit pod pritiskom, deli 18.200 otkaza

Najveća italijanska banka po obimu sredstava, Unikredit saopštila je da će ukinuti do 18.200 radnih mesta kaako bi izbegla pribavljanje svežeg kapitala.

Unikredit je već neko vreme pod pritiskom da preduzme radikalne korake da popravi svoju situaciju sa kapitalom, nakon što je prošlogodišnji panevropski stres test ukazao na slabosti na polju kapitala, iako je banka prošla test, prenosi list Volstrit džornal.

Banka je u trećem kvartalu evidentirala pad neto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profita od 30 odsto na 507 miliona evra zbog niskih prihoda i visokih izdvajanja na ime pokrivanja loših kredita. Neto zarada je ipak nadmašila očekivanja analitičara koje je anketirala firma FaktSet i koji su prognozirali profit od 372 miliona evra.

Prema revidiranoj prognozi, Unikredit do 2018. očekuje neto profit od 5,3 milijarde evra, uz nivo visokokvalitetnog kapitala (Tier 1) od 12,6 odsto. Tier 1 je na kraju septembra iznosio 10,53 odsto.

"Naš plan će odagnati svaku sumnju u pogledu kapitala", rekao je izvršni direktor banke Federiko Giconi, navodeći da neće biti novog pribavljanja kapitala, koje bi bilo četvrto u poslednjih sedam godina.

Unikredit je precizirao da će planirani otkazi, mahom u Italiji, Nemačkoj i Austriji, uključivati i 6.000 radnih mesta u Ukrajini. Banka je u trećem kvartalu 2013. imala gubitak od 15 milijardi evra, najveći u istoriji, nakon čega je najavila novu strategiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.