
Izvor: Beta, 10.Jan.2020, 14:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Unija pekara za Betu: Uvoz hleba, višak pekara i nepostojanje zanatske komore glavni problemi
Pekarstvo u Srbiji se, pored povećanog uvoz hleba i pekarskih proizvoda, suočava i sa 40 odsto više pekarskih radnji od optimalnog broja, ali i s nepostojanjem zakona o zanatstvu, odnosno zanatske komore, izjavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica."Povećanju uvoza smrznutog i polugotovog hleba i peciva u Srbiju doprinele su distribucija u trgovinskom lancima, pre svega 'Lidlu' koji ima svoju centralnu pekaru, kao i firme koje ovdašnje hotele i druge ugostiteljske objekte snabdevaju uglavnom smrznutim pecivom", kazao je Pralica agenciji Beta.Naveo je da je ta praksa normalna u svetu, i da domaća kompanija "Don Don" takodje ima asortiman zamrznutih artikala koje uglavnom izvozi.Pralica smatra da je jedan od glavnih problema u pekarstvu u Srbiji sve veći broj pekara, koje usitnjavaju tržište, često ne posluju po propisu i ne prijavljuju radnike."Procena je da u Srbiji ima oko 7.000 maloprodajnih pekarskih radnji, ali tačan broj proizvodjača se ne zna, jer nisu sve firme, odnosno preduzetnici registrovani na isti način. Ipak, i golim okom se može videti, naročito u Beogradu, da ima sve više pekara, procena je oko 40 odsto više od optimalnog u odnosu na broj stanovnika", rekao je on.Dodatan veliki problem je manjak prodavaca u pekarama i nedostatak kvalifikovanih ...
Unija pekara: Uvoz hleba, višak pekara i nepostojanje zanatske komore glavni problemi
Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2020
Pekarstvo u Srbiji se, pored povećanog uvoz hleba i pekarskih proizvoda, suočava i sa 40 odsto više pekarskih radnji od optimalnog broja, ali i s nepostojanjem zakona o zanatstvu, odnosno zanatske komore, izjavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica..."Povećanju uvoza smrznutog i...