Unapređenje izvršnog postupka

Izvor: B92, 25.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje izvršnog postupka

Majk Harvi, USAID (FoNet)

Beograd -- Unapređenje postupka izvršenja sudske presude Srbiji bi donelo povoljnije kreditne uslove kod banaka i mogućnost većih stranih investicija.

Ukoliko država prihvati da reformiše zakon koji reguliše tu oblast, jedna od novina bi bila i mogućnost privatne naplate dugova koju bi država strogo kontrolisala. Gotovo tri četvrtine preduzeća u Srbiji retko naplaćuje ili čak nikada ne naplaćuje potraživanja sudskim putem, a samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto više od jedan odsto novčanih potraživanja bude naplaćeno.

Program za reformu stečajnog i izvršnog postupka, pod pokroviteljstvom Američke agencije za razvoj (USAID), trebalo bi da izvršni postupak učini efikasnijim.

"Ključno pitanje koje se postavlja u Srbiji jeste da li reforme postojećeg sistema imaju smisla ako se sudske presude ne izvršavaju”, smatra direktor misije USAID-a Majkl Harvi.

"Izvršni postupak poslednji je korak u sprovođenju pravde. I ako nemamo izvršni postupak, onda su sva prethodna ulaganja u reforme uzaludna. Pravda nije zadovoljena, građani sve manje veruju u sistem, a zakon postaje mrtvo slovo na papiru", upozorava Harvi.

Izmenama i dopunama postojećeg zakona o izvršnom postupku uvode se privatni izvršitelji u republički sudski sistem radi povećanja efikasnosti i uštede vremena i novca.

"Uvođenjem profesionalnih izvršitelja će se smanjiti broj izvršnih predmeta kod samog suda, a povećati kod profesionalnog izvršitelja, tako da će i postojeći broj predmeta kod suda biti manji i, samim tim, biće više vremena i mogućnosti da se sudije posvete efikasnijem načinu rešavanja izvršnih predmeta", objašnjava sudija Vrhovnog suda Slobodan Spasić.

Unapređeni izvršni postupak Srbiji bi doneo povoljnije kreditne uslove kod banaka i mogućnost većih stranih investicija.

"Imajući u vidu svetsku finansijsku krizu, nivo i standard sigurnosti za strana ulaganja će širom sveta postati znatno viši, odnosno investitori će sve više tražiti sigurne destinacije za svoja ulaganja”, kaže Milan Samardžić iz Saveta stranih investitora.

"Srbija nije imala preterano dobar imidž sigurne destinacije za ulaganja ni pre finansijske krize, što znači da sada moramo da uradimo što je više moguće, a ovo predstavlja, po meni, priliku", smatra Samardžić.

Novim zakonom bilo bi predviđeno da privatni izvršitelji budu diplomirani pravnici sa položenim stručnim ispitom, a da pri tome nisu članovi političke stranke ili upravnog odbora preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.