Umesto deficita, za prva dva meseca suficit 22,2 mlrd RSD

Izvor: B92, 18.Mar.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto deficita, za prva dva meseca suficit 22,2 mlrd RSD

U prva dva meseca 2019, umesto planiranog budžetskog deficita od 3,5 milijardi dinara, ostvaren je suficit od 22,2 milijarde dinara.

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijam, Stanivuković je rekao da je udeo javnog duga u BDPopao sa 71,2 odsto u 2015. na 50,4 odsto na kraju februara ove godine.

Govoreći o ciljevima fiskalne politike u narednom peridou, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je da ostvarenje relativno niskih fiskalnih deficita od 0,5 odsto BDP omogućavaju pad javnog duga ispod 50 odsto BDP.

Srbija je, kaže Stanivuković, 2018. godinu završila sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto što je, dodaje, svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Prema srednjoročnoj makroekonomskoj projekciji, Stanivković navodi da će kumulativna stopa rasta u naredne tri godine biti 11,9 odsto i biće opredeljna rastom domaće tražnje.

Prosečno godišnje, prema njegovim rečima, naša privreda će rasti po stopi od 3,8 odsto, paralelno će biti smanjivan javni dug, nastaviće se inenzivnije sa reformskim procesima i insistiraće se na fiskalnoj disciplini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umesto deficita, za prva dva meseca suficit 22,2 milijarde dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019

U prva dva meseca 2019. godine, umesto planiranog budžetskog deficita od 3,5 milijardi dinara, ostvaren je suficit od 22,2 milijarde dinara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković...Na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijem, Stanivuković...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.