Umesto 33.000 dug 76.000 EUR: Otplatiću 6 stanova

Izvor: B92, 19.Jan.2018, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto 33.000 dug 76.000 EUR: Otplatiću 6 stanova

Beograd -- Odluka grčkih sudova da donesu presude kojima se krediti u švajcarskim francima tretiraju kao rizični ponovo je otvorila problem građana u Srbiji.

Oni najavljuju da će u ponedeljak predati poziv Vladi, ministarstvu finansija i centralnoj banci i tražiti da postupi na isti način i da ove kredite tretira kao problematične.

Sanja već deceniju otplaćuje kredit u švajcarskim francima. Kada se zaduživala uzela je kredit u vrednosti 90 hiljada franaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je tada bilo 55 hiljada evra.

"Onda smo otplaćivali do 2015. te do tog najvećeg skoka nekih 22 hiljade evra otplatili i kada se desio skok švajcarskog franka eura kada su se približili jako, čak franak u jednom momentu prestigao euro mi smo dugovali 76 hiljada eura", priča Sanja Vujanović, korisnica kredita u švajcarskim francima.

Procena je da je Srbiji u švajcarcima zaduženo 18 hiljada korisnika. Oni traže deindeksaciju tih kredita, odnosno njihovo vraćanje na dinarske iznose i mogućnost kolektivne tužbe koja sada u zakonu ne postoji.

"Znači ako ja i ugovorimo da vi meni platite nešto, 100 hiljada eura u protivvrednosti, vi meni kad ste isplatili nastali su dinari. Posle toga su sve dalje trasankcije su dinarske. ti dinari ne mogu svaki čas i svakog meseca da se vraćaju u devize. Zato to nije kredit sa valutnom klauzulom nego indeksirani kredit kako su ga nazvale sve države u Evropi", objašnjava Jelena Pavlović iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija.

Na drugoj strani, Iz udruženja banaka Srbije odgovaraju da je devizna klauzula po zakonu.

Zaduženi ne odustaju od zahteva da se pronađe rešenje jer kako kažu - ako su to uradile mnoge evropske zemlje, mora i Srbija.

"Ja narednih 21, 22 godine koliko još imam da otplaćujem kredit ja ću da otplatim 6 stanova", ističe Sanja.

Spremni su, ukoliko ne bude rešenja, da traže pravdu u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a tada neće tužiti banke nego državu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.