Umanjene zarade za sve (ne)radnike?

Izvor: B92, Tanjug, 30.Apr.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umanjene zarade za sve (ne)radnike?

Beograd -- Radnici koji rade moraju dobijati punu, a oni koji ne rade umanjenu zaradu i to će važiti za sva društvena preduzeća dok se ne privatizuju, kaže Nebojša Ćirić.

Govoreći o situaciji u kragujevačkoj "Zastavi", državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja je rekao za RTS da se mora razdvojiti rad od nerada.

On je podsetio da je, posle prelaska oko 1.000 zaposlenih u "Fijat automobili Srbija", u "staroj Zastavi" ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 1.700 zaposlenih.

U komunikaciji sa rukovodstvom "Zastave", sinidikatima i "Fijatom" postignut je dogovor da oko 800 ljudi, koji dolaze svaki dan na posao, dobija 100 odsto plate.

Blizu 400 ljudi, koji rade delimično radno vreme, dobili su 70 odsto zarade, dok je ljudima koji nisu radili i kojih ima oko 600 rečeno da će dobijati 60 odsto zarade, precizirao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, za 100 invalida rada u "Zastavi", koji su tražili posebnu radionicu, postoji prostor, a "Fijat" je ispoštovao zakonsku obavezu da o preuzimanju odredjenog broja njih.

Ćirić je u januaru izjavio je da još nije privatizovano 129 društvenih firmi, od 40.000 koliko ih je bilo na početku privatizacije.

"Za prodaju na tenderu predviđeno je 48, a na aukciji 81 neprivatizovano (društveno) preduzeće" , rekao je Ćirić.

Uglavnom se radi o preduzećima koja su više puta nuđena na prodaju i koja će, ako i na novim pozivima ne bude zainteresovanih kupaca, biti likvidirana ili će ići u stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.