Ulje skuplje za trećinu

Izvor: Politika, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulje skuplje za trećinu

Novi Sad - Suncokretovo jestivo ulje imaće od ponedeljka, 19. novembra, novu proizvođačku cenu od 105 dinara. To znači da bi litar u maloprodaji trebalo da, umesto sadašnjih oko 90, košta oko 120 dinara. Ovo je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Poslovnoj zajednici za industrijsko bilje Srbije u Novom Sadu, ali nije saopšteno kada će nova cena osvanuti u rafovima. Uljari su objasnili da je praksa da o povećanju proizvođačke cene trgovci budu obavešteni 10-30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana pre njene promene. Tako bi se barem u narednih 10 do 15 dana zejtin prodavao po sadašnjoj ceni.

Rukovodioci domaćih fabrika zejtina saopštili su juče da su završili otkup, a uglavnom i isplatu ovogodišnjeg roda i da je osnovni razlog poskupljenja znatno povećanje cene sirovina, pre svega suncokreta. Tako je Georgije Dujin, direktor sirovinskog sektora "Dijamanta", najveće uljare na Balkanu, rekao da su otkup suncokreta počeli po ceni od 22 dinara za kilogram, a ovih dana, pri kraju otkupa, skočila je na 28 do čak 30 dinara za kilogram, računajući porez na dodatu vrednost.

Dujin je dodao da bi cena suncokreta bila još viša, usled velike potražnje u našem okruženju, da Vlada Srbije nije zabranili izvoz ove sirovine.

Zanimljivo je da uljari tvrde da će od novog poskupljenja zejtina njima ostati tek dinar do 1,20 dinara po litru. Ali, Aleksa Janičić, vlasnik uljare "Banat" iz Nove Crnje, nije isključio mogućnost da njegova fabrika, zbog jake konkurencije, uskoro za određeni procenat smanji cenu ulja, na šta ostali uljari nisu imali komentar.

Direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović je rekla da će za naše tržište biti sasvim dovoljno ulja. Iz ovogodišnje kampanje moći će da se dobije 120.000 tona ove namirnice, a prelazne zalihe iznose 20.000 tona. Ako se ima u vidu da je domaća potrošnja oko 90.000 tona, zejtina će biti i za izvoz.

S. Živković

-----------------------------------------------------------

Pšenica pogurala cene hleba

Vekna belog hleba od juče košta 33 dinara kod velikih industrijskih proizvođača, dok se kod privatnih pekara kreće od 28 do 37 dinara. Kao razlog za ovo poskupljenje navodi se cena pšenice, brašna i transporta.

Poljoprivredni stručnjaci navode da je uoči žetve cena pšenice bila oko deset dinara, dok je sada gotovo dvostruko skuplja. Prema rečima Zorana Pralice, predsednika Unije privatnih pekara, kilogram brašna košta 28 dinara. Na jugu je, zbog prevoza, dodaje naš sagovornik, brašno još skuplje - od 33 do 35 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Pekari objašnjavaju da je zbog takve situacije na tržištu bilo nemoguće održati dogovorenu cenu hleba od 29,5 dinara. Računica Momira Lazića, direktora "Klasa", pokazuje da je za jednu veknu od 500 grama potrebno 375 grama brašna.

- Treba napomenuti da to nije jedini trošak. Ne smeju se zaboraviti ni izdaci za struju, vodu, prevoz, zarade zaposlenih. Takođe, potrošnja belog hleba raste. Za razliku od pre nekoliko godina, kada je više od 90 odsto građana kupovalo beli hleb, sada je potrošnja pala na 65 odsto - napominje Lazić.

Vlada je na nekoliko načina pokušala da spreči ovo poskupljenje. Zbog toga je doneta i uredba o privremenoj zabrani izvoza žita. U ministarstvu trgovine, najavljuju da će Radna grupa preispitati cene osnovnih životnih namirnica, pa nije isključeno da će se stručnjaci iz ovog tela pozabaviti i razlozima za novo poskupljenje hleba.

A. N.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.