Ulje ispravno, ali deklaracija nije

Izvor: Danas, 06.Maj.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulje ispravno, ali deklaracija nije

Beograd - Ulje sa deklaracijom na arapskom jeziku koje se pre nekoliko dana pojavilo na rafovima prodavnica u Srbiji ispravno je, potvrdili su za Danas u Ministarstvu poljoprivrede. Međutim, u udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da nikako nije smelo da se desi da ono izađe na tržište bez prethodne provere i bez deklaracije na srpskom jeziku.

- Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja je uzela uzorak radi ispitivanja, a izveštaj o ispitivanju je pokazao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << proizvod bezbedan. Pošiljka je bila namenjena, odnosno izvezena u Ujedinjene Arapske Emirate kao njihova donacija Iranu, a vraćena je zbog nepoštovanja rokova isporuke, po pismenoj izjavi podnosioca zahteva za povraćaj pošiljke - navode za Danas u Ministarstvu poljoprivrede.

Podnosilac zahteva za povraćaj te pošiljke je, kako ističu u ovom ministarstvu, bila firma "Žitoprerada" doo iz Beograda, a pošiljka nije imala tekst deklaracije na srpskom jeziku prilikom povraćaja.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograd kaže za Danas da ulje sa deklaracijom na stranom jeziku nije smelo da se nađe na tržištu.

- Najmanje što je trebalo uraditi jeste da se zabrani da se to ulje nađe na tržištu dok se ne ispita. Inspekcija je to morala da zabrani - ističe Bogosavljević. On napominje da je onaj ko stavlja u promet robu odgovoran za to što se desilo, ali i inspekcije, koje bez obzira u čijoj je nadležnosti ovakav slučaj, od 1. maja po novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru treba da rade koordinisano.

- To nije trebalo da se desi i nema izgovora za to - kaže Bogosavljević.

Kompanija Mulk Holding iz UAE je, kako je preneo RTS, preko firme Zito u Srbiji, trebalo da obezbedi 30.000 tona jestivog ulja za tržište u Iraku. Tako je sklopljen ugovor sa kompanijom Viktorija oil da, pod robnom markom "Zito", proizvedu ulje za iračko tržište.

Međutim, Iračani su odbili da kupe robu, a najlogičnije je, kako je za RTS potvrdio direktor firme Zito Srđan Đorđević, bilo da se sva količina vrati na srpsko tržište jer je tu i proizvedeno, zbog čega će se u Srbiji lakše i prodati.

Viktoria oil je odmah po objavljivanju vesti u saopštenju rekla da oni ne izvoze i nikada nisu izvozili ulje u Ujedinjene Arapske Emirate ili Irak.

- Victoria oil je u avgustu 2015. u okviru programa proizvodnje za druge trgovačke marke, proizvela i prodala ulje pod markom "Zito" kompaniji Agro Genesis doo. Imajući u vidu da se radi o domaćoj trgovini, obračunat je i plaćen PDV. Victoria oil nema saznanja o daljem postupanju sa tim uljem i poziva nadležne organe da utvrde o kom ulju je reč i na koji način se njime dalje trgovalo - navodi se u saopštenju ove kompanije, koja tvrdi da nema nikakve veze sa tim što se to ulje našlo na srpskom tržištu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.