Izvor: Blic, 15.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulje 36,5 dinara

Ulje 36,5 dinara

BEOGRAD - Prva količina od 400.000 litara jestivog ulja iz pomoći Evropske unije, od juče je u prodaji u prodavnicama 'C marketa' i njegovih kooperanata, rečeno je juče na konferenciji za novinare Evropske agencije za rekonstrukciju.

Šef beogradskog predstavništva te agencije Ričard Zink rekao je da je to početak distribucije 15.000 tona suncokretovog ulja, koje EU, na zahtev Vlade Srbije, uvozi preko Svetskog programa za hranu, a koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se prodavati po ceni od 36,5 dinara po litru. Od ukupno ostvarenih prihoda, 51 odsto je namenjeno posebnom fondu, preko koga će Republičko ministarstvo poljoprivrede i Evropska agencija za rekonstrukciju pomagati razvoj poljoprivrede u Srbiji. U zemlju se uvozi sirovo ulje, atestirano po standardima EU za bezbednu hranu, a rafinacija se obavlja u zrenjaninskom 'Dijamantu'. Flaše će biti obeležene nalepnicom EU, a uvoz, preradu i distribuciju nadgledaće 'Euro monitoring group' u saradnji sa 'Jugoinspektom'. Zink je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom prodajom šećera, po ceni od 26,50 dinara po kilogramu, od koje je do sada zarađeno 750 miliona dinara.

Generalni direktor 'C marketa' Slobodan Radulović napomenuo je da će dve trećine ulja biti upućene u unutrašnjost, uz procenu da će distribucija šećera trajti još dva i po meseca, a ulja tri do četiri meseca. M.C. Gas poskupljuje?

NOVI SAD - Od uličnog snabdevanja i trodnevnih zaliha derivata nafte za prioritetne potrošače NIS je postigao da u Srbiji u ovom času postoje petnaestodnevne zalihe za sve potrošače i od Nove godine prvi put za poslednjih deset godina imamo veću ponudu od tražnje - rekao je juče Jovan Vulić, v.d. generalnog direktora NIS, na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i Goran Novaković, ministar energetike.

Istovremeno, Vulić je objasnio da je Vladi Srbije prosleđen njihov zahtev da gas poskupi i da 'očekuje da će na jednoj od narednih sednica Vlada odobriti nove cene'.

Govoreći o uredbi kojom je NIS postao ekskluzivni uvoznik nafte, Vulić je objasnio da neće zloupotrebljavati monopol već da će raditi tako da kad se ova privremena mera ukine njihovi partneri imati interesa da nastave da rade s njima što znači da će derivata biti dovoljno, da neće biti podizanja cena, a da će kvalitet biti zagarantovan. I.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.