Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulepšavanje beogradskih pijaca

Beograd -- Obnova pijace Zeleni venac biće završena do kraja godine i biće to prva moderna pijaca u Srbiji.

Uskoro će početi radovi na Kalenićevoj i Đeram pijaci, a za oko tri godine biće obnovljeno svih 29 beogradskih pijaca. Prilikom renoviranja obnavljaće se i čitava infrastruktura u okolini pijaca.

Radovi na obnovi pijace Zeleni venac počeli su u januaru ove godine, a prodavci sa pijace postali su 'ulični piljari' jer su premešteni u Kameničku ulicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Posle više od pola godine oni jedva čekaju da se usele na novu pijacu, pre svega zato što nemaju osnovne higijenske uslove za rad.

Pijaca Zeleni venac je zaštićeni spomenik kulture, tako da će njen izgled biti očuvan. U tehnološkom smislu to će biti savremena pijaca, nalik na svetske tržnice. Natkrivena zelena pijaca će biti u sredini, a okolo će biti lokali, objašnjava Gordana Matijašević, direktorka "Gradskih pijaca": "Izmenom zakona o trgovini pijace će biti u mogućnosti da, kad se već rekonstruišu, mogu da imaju i druge sadrzaje. Sada će pijace moći da imaju poštu i banku i restoran."

Ispod pijačnog platoa postojaće podzemni nivo ,gde će biti smeštene sve tehnološke prostorije: smećara, toaleti, magacini, hladnjače. "Izgradnjom tog podzemnog nivoa, koji pored tih tehničkih prostorija ima i 125 parking mesta za korisnike pijace, time ćemo osloboditi okolne ulice od kamiona koji dovoze robu. Cela manipulacija robe će se dešavati ispod pijace i sa dva lifta će biti dizano na plato", kaže Dorđe Bobić, gradski arhitekta.

Sve ostale beogradske pijace tehnički će biti pravljene kao Zeleni venac, a na mestu Kvantaša gradiće se veletržnica. Tu će se savremenim tehnologijama roba skladišti, pakovati i distribuirati, kažu nadležni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.