Ulazak Deleza uvodi red na tržište

Izvor: B92, 05.Mar.2011, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulazak Deleza uvodi red na tržište

Beograd -- Bolje uslove posle prodaje Maksija očekuju dobavljači, država, banke i poljoprivreda. Pozitivan efekat i na likvidnost privrede, kurs, ali i na džep potrošača.

Odlazak "Delta Maksija" u belgijske ruke u prvi mah će najmanje osetiti potrošači. Radnje će ostati istog izgleda i pod istim imenom.

Ne menja se ni spisak dobavljača, pa ni trenutnu ponuda neće, naprasno, zameniti nova. Od dolaska velikog stranog lanca, međutim, očekuje se značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uticaj na makroekonomsku stabilnost, kurs, likvidnost privrede i agrar.

Delez grupa će, prema najavama, obaveze prema partnerima podmirivati u rokovima kraćim od proseka na tržištu. Ekonomisti ovaj efekat stavljaju u prvi plan. "Dolazak Deleza će uvesti red na tržištu u Srbiji", smatra Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskom ekonomskog instituta u Briselu.

Predsednik Delez grupe Pjer-Olivije Bekers kaže da su konkuretne cene njihov strateški cilj. Da bi ga postigli, Belgijanci smanjuju troškove distribucije, energije i imaju svoju robnu marku. "Smanjujemo vreme distribucije, kako bismo bili efikasniji, a roba svežija i kvalitetnija", istakao je Bekers.

On smatra da će "najveću korist imati dobavljači, jer će imati redovna plaćanja. To je glavni efekat. Popraviće se likvidnost proizvođača koji rade za ovaj lanac. Neće morati da dižu kredite kod komercijalnih banaka da bi robu davali na odloženo".

Delez je kupovinom Maksija na sebe preuzeo i sve dugove ovog lanca prema dobavljačima. Njihova isplata, osim koristi za same proizvođače, mogla bi da se odrazi i na kurs dinara.

"Prodaja će u svakom slučaju pozitivno uticati na kurs dinara. Dugovanja prema dobavljačima su u dinarima, pa će devize koje Delez bude menjao, podići i devizne rezerve Narodne banke Srbije. Isplata 300 miliona evra dugova Delte prema bankama će, takođe, pozitivno uticati. Ako je reč o prekograničnim kreditima, smanjiće se spoljni dug Srbije", smatra ekonomista Goran Nikolić.

"Kada Delta plati porez, to će uticati na budžetske prihode", dodaje Nikolić i navodi da je "poseban aspekt ulaganje u agrar od nekoliko stotina miliona evra. Sve te transakcije će povećati prisustvo deviza na tržištu. Jedini negativan aspekt, koji trenutno vidim je to što postoji sklonost stranih velikih lanaca da povećaju uvoz".

Francuzi i Nemci posle Deleza merkaju tržište

Belgijski Delez je otvorio vrata i drugim velikim svetskim lancima, što bi trebalo da poveća konkurenciju i snizi cene. Predstavnici francuskog Kerfura i nemačkog Lidla kažu da već merkaju tržište.

U Kerfuru nisu želeli da otkriju konkretne planove za Srbiju, ali se iz odgovora vidi interesovanje. "Formirali smo zajedničku kompaniju sa grčkim Marinopulosom upravo da bismo razvijali poslovanje u Srbiji i ostalim zemljama Balkana", navode u francuskoj kompaniji.

I u Lidlu su još jednom potvrdili da ispituju tržište u Srbiji i da će nakon toga odlučiti o ulaganju u našu zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.