Ulaganje u umetnost podstiče ekonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u umetnost podstiče ekonomiju

Ulaganje u umetnost ne samo da ne ugrožava javne resurse već dugoročno ima izuzetno pozitivne efekte na ekonomiju, otkriva najnovije nemačko istraživanje.

U vreme sve češćih i sve većih kresanja budžeta za kulturu, studija stručnjaka nemačkog ekonomskog instituta Ifo tvrdi da, na protiv, treba izdašno ulagati u kulturu jer će van ona "višestruko vratiti".

Autori studije pod naslovom "Muzika u vazduhu: Socijalni povrat investicija u kulturi" (Music in the >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Air: Estimating the Social Return to Cultural Amenities) smatraju da kulturne institucije, poput operskih kuća, "posebno privlače visokokvalifikovanu radnu snagu, te njihovi visoki prihodi utiču na celokupnu regionalnu privredu".

Prema onlajn bazi podataka Operabase, domovina Riharda Vagnera ima veliki broj operskih dvorana na koje otpada blizu 30 odsto svih operskih izvođenja u svetu.

U Nemačkoj se iz državne kase finansira 83 opere dok, primera radi, u Francuskoj i Engleskoj taj status uživa tek desetak kuća.

Budući da su vlade, suočene sa finansijskom krizom, prinuđene da što je više smanje rashode, mnogi političari vide u kulturi, posebno onoj "visokoparnoj", kao što je opera, laku metu.

"Rezultati studije predstavljaju ključni argument u korist ulaganja u kulturu", kazao je za AFP jedan od autora studije Oliver Falk.

"Naši rezultati ukazuju da se 'muzika u vazduhu' zaista isplati", istakao je on.

"Visoko kvalifikovani radnici koje privuče kulturno bogata i raznovrsna scena generišu i podstiču ekonomske tokove", dodao je on.

"Poznato je da u prisustvu pametnih ljudi postajemo pametniji i inovativniji", navode autori studije.

"Grupišući se na određenim geografskim prostorima, inovatori mogu da međusobno pospeše svoj kreativni duh, da uče jedni od drugih i samim tim postanu produktivniji. Kada jednom neki grad privuče inovativne radnike i kompanije, njegova privreda može da se promeni na načine koji će ga učiniti još atraktivnijim drugim inovatorima", zaključak je stručnjaka instituta Ifo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.