Ulagači sve više zaobilaze Rumuniju

Izvor: B92, 14.Feb.2012, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulagači sve više zaobilaze Rumuniju

Bukurešt -- Zbog usporavanja rasta svetske privrede smanjene su direktne strane investicije u Rumuniji za 13,6 odsto u prošloj godini u poređenju sa 2010. godinom.

"Vrednost direktnih investicija u Rumuniji je iznosila 1,92 milijardi evra, što je pad od 13,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju Nacionalne banke Rumunije.

"Taj pad je u najvećoj meri bio posledica globalnih ekonomskih poteškoća", izjavio je portparol BNR Mugur Stet za AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nekoliko ambasadora stranih zemalja u Bukureštu, takođe je u poslednjih nekoliko meseci insistiralo na potrebi unapređenja rada pravosudnog sistema sa ciljem privlačenja inostranih investitora.

"Što se tiče privrede, 2012. će biti teška godina", rekao je rumunski ministar pravde Predoju početkom ove godine i dodao da investicije jesu potrebne, ali da je, da bi se dobile, neophodno da sudstvo bude harmonizovano, a suđenja završena u razumnom roku.

Evropska unija nadgleda Rumuniju radi efikasnije borbe protiv korupcije. Ova zemlja je ostvarila ekonomski rast u 2011. nakon dve godine recesije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.