Ulagači razočarani: Dolar oslabio u odnosu na druge valute

Izvor: B92, 05.Maj.2019, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulagači razočarani: Dolar oslabio u odnosu na druge valute

Vašington -- Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prošle nedelje značajno je pala u odnosu na druge svetske valute.

Do pada dolara je došlo nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promenu monetarne politike u jednom ili drugom smeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,4 odsto, na 97,60 bodova.

Odnos dolara prema japanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valuti skliznuo je 0,45 odsto, na 111,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je vrednost evra porasla 0,45 odsto, na 1,1201 dolar.

Nakon redovne sednice, Fed je u sredu poručio da se ekonomija nastavlja razvijati, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta privrede bliži desetoj godini.

"Smatramo da je naša politička pozicija u ovom trenutku prikladna, ne vidimo nikakav razlog za promene u bilo kojem smeru", kazao je predsednik Feda Džerom Pavel.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi centralna banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine, ali i one koji su "igrali" na moguće povećanje kamata do kraja godine.

Osim toga, u petak je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 odsto, najniži nivo u proteklih 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i celo privreda, stabilno raste, i to bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.