Ulagači povlače zlato iz riznica nemačke berze

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 08:53

Ulagači povlače zlato iz riznica nemačke berze

Količina zlata koju su ulagači pohranili u trezorima Frankfurtske berze smanjila se i u 2023, objavio je u četvrtak njen operater Deutsche Boerse.

Krajem netom završene godine u trezorima Frankfurtske burze bilo je pohranjeno 198,7 tona tog plemenitog metala, objavila je Deutsche Boerse. Godinu dana ranije u riznici je bila 231 tona zlata.

Poređenja radi, krajem juna 2022. pohranjene količine u riznici berze dostigle su rekordne 242 tone.

Deutsche Boerse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << silazni trend smatra "normalnom reakcijom" ulagača na tržišno okruženje.

Promena u smeru kretanja kamatnih stopa stvorila je nove prilike za ostvarivanje prinosa u kratkom roku, tumači Mihael Konig, šef Deutsche Boerse Commoditiesa, izdavača obveznica Xetra-Gold, prenosi Hrportfolio.

Xetra Gold trenutno je najpoznatiji instrument ulaganja u zlato s fizičkim depozitom u Nemačkoj, kojim se trguje u evrima po gramu, prema službenim stranicama Frankfurtske berze.

Pored toga, cena zlata u evrima nikad nije bila viša i početkom decembra dostigla je rekordnih 2.135 dolara ili 1.950 evra za uncu (31,1 gram).

Ulagači su stoga možda odlučili izvući dobit i usmeriti kapital u drugu imovinu, s obzirom na podizanje kamatnih stopa na prekonoćne i oročene depozite u okviru ciklusa zaoštravanja monetarne politike koji je Evropska centralna banka (ECB) započela sredinom 2022. godine.

Kupovina obveznica Xetra-Gold znači više zlata u trezorima Deutsche Boerse, a prodaja manje. Za svaki sertifikat o udelu deponuje se po jedan gram plemenitog metala.

Ulagači mogu da zatraže i isporuku udela. Prema Deutsche Boerseu, tu su opciju iskoristili 1.819 puta od uvođenja Xetra-Golda 2007. godine i isporučeno im je ukupno 7,9 tona zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.