Ukrupnjavanje na bankarskom tržištu u korist krajnjih korisnika (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrupnjavanje na bankarskom tržištu u korist krajnjih korisnika (AUDIO)

Posle svakog ažuriranja na sajtu Narodne banke Srbije osvane poneka nova fusnota koja se odnosi na statusne promene u bankarskom sektoru. Stručnjaci su upozoravali na neminovno ukrupnjavanje u bankarskom sektoru, a ono je poslednjih meseci intenzivirano definitivnim preuzimanjem Vojvođanske i Piraeus banke od OTP-a i Direktne banke.

Direktor direkcije za stanovništvo u OTP banci Dejan Mirč objašnjava da je bankarsko tržište Srbije već neko vreme spremno za ukrupnjavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te da taj proces već godinama traje.

"Kada će i u kom obliku taj proces biti završen ne može da se pretpostavi, ali je sigurno da će se u međuvremenu desiti određena preuzimanja koja će privremeno zadržati takav oblik", kaže Mirč i dodaje da će u roku od 5 do 10 godina u Srbiji ostati mnogo manje banaka, te da je dugoročna perspektiva manjih banaka da se specijalizuje.

"Manji broj banaka ne bi trebalo da ima većeg značaja gledano iz ugla klijenata jer će preostale banke biti dovoljne za razvoj konkurencije i borbe za svakog klijenta na našem tržištu", kaže Mirč i dodaje da je srpsko tržište malo i nije dovoljno za rad 10 do 15 velikih banaka.

On zaključuje da će vremenom bankarske usluge biti sve jeftinije jer banke rade na procesima optimizacije i digitalizacije, što smanjuje cenu njihovih usluga, a time se stvaraju preduslovi da se uštede preliju i na krajne korisnike, tj. klijente.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.