Ukroćeno doživotno zaduživanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2019, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukroćeno doživotno zaduživanje

Mera Narodne banke kojom je ograničila rokove za keš kredite na osam godina, već daje rezultate, pa je vrednost dugoročnih keš zajmova smanjena za pet meseci ove godine za 18,62 milijarde dinara, pišu Novosti.

NBS je u decembru prošle godine usvojila set podzakonskih akata s cijem da spreči moguće rizike i za građane, ali i za banke s obzirom na to da je primećeno da se građani sve više nenamenski zadužuju po neopravdano dugim rokovima.

"Vidljivi efekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzetih mera Narodne banke Srbije se ogledaju u smanjenju ukupnog iznosa gotovinskih kredita čija je ugovorna ročnost osam ili vise godina za 13,21 odsto, odnosno za 18,62 milijarde dinara tokom prvih pet meseci 2019.", rečeno je Novostima u NBS.

Kako napominju, primarni cilj uvođenja pomenutih mera nije ograničanje kreditiranja propisivanjem maksimalnog roka, niti zabranjivanje odobravanja kredita građanima na duže rokove, već je NBS zauzela izbalansiran pristup rešavanja uočenog problema uvažavajući sve okolnosti...

Inače, svaka banka i sada može klijentu da odobri keš kredit na rok duže od osam godina, ali na račun svog kapitala.

Tačnije, u slučaju dužih rokova, banka mora da umanji svoj kapital za celokupan neotplaćeni iznos glavnice tog potraživanja od dužnika, sve do konačne otplate kredita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MERA NBS DAJE REZULTATE Smanjeno doživotno zaduživanje

Izvor: Blic, 17.Jul.2019

Mera Narodne banke kojom je ograničila rokove za keš kredite na osam godina već daje rezultate, pa je vrednost dugoročnih keš zajmova smanjena za pet meseci ove godine za 18,62 milijarde dinara.

Nastavak na Blic...

Smanjeno doživotno zaduživanje ograničenjem roka otplate za keš kredite

Izvor: Radio 021, 17.Jul.2019

Mera Narodne banke kojom je ograničila rokove za keš kredite na osam godina, već daje rezultate, pa je vrednost dugoročnih keš zajmova smanjena za pet meseci ove godine za 18,62 milijarde dinara, pišu Novosti...NBS je u decembru prošle godine usvojila set podzakonskih akata s cijem da spreči...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.