Ukrajina novim sankcijama uzdrmala Ruse

Izvor: B92, 17.Sep.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina novim sankcijama uzdrmala Ruse

Svim ruskim avio-kompanijama, uključujući i Aeroflot, potpuno ili delimično su zabranjeni letovi za i iz Ukrajine i preleti preko njene teritorije.

Prema dokumentu objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, na popisu onih kojima su uvedene sankcije nalaze se i dve vazduhoplovne firme koje ne postoje, prenosi danas Raša tudej.

Kako izveštava taj ruski medij, na "crnoj listi" se nalazi najveći ruski avio-prevoznik Aeroflot i njegove tri ćerke-firme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Donavia, Orenburg Erlajns i Rosija Erlajns, zatim vazduhoplovna kompanija AK Bars Aero, kojoj je oduzeta dozvola za rad u januaru, kao i Polet koji je prestao da radi u decembru prošle godine.

Međutim, kako tvrdi Raša tudej, na Aerodromu "Borispol" u Kijevu najavljuju letove zabranjenih avio-kompanija S7, Aeroflota i Rosija Erlajnsa bez bilo kakvih izmena.

Ruske avio-kompanije mogu da izgube nekoliko desetina miliona dolara zbog ukrajinskih sankcija, izjavio Tasu predsednik Udruženje avio-transportnih operatera Rusije, Vladimir Tasun.

"Tranzit kroz Ukrajinu ruskih avio-kompanija koje su pod udarom sankcija je veliki. Ako će tranzit preko Ukrajine za Evropu i Tursku biti zabranjen, sankcije će imati određeni pritisak na prevoznike koji i sada, bez sankcija, imaju ozbiljne finansijske probleme. Suma koju mogu da izgube je nekoliko desetina miliona dolara", rekao je Tasun.

Kako je dodao, zaobilazak ukrajinske teritorije će produžiti letove za Evropu i Tursku za 40 minuta.

Ukrajinske sankcije takođe pogađaju 28 ruskih banaka, što, po oceni guvernerke centralne banke Rusije Elvire Nabijuline, ne predstavljaju veliki rizik.

"Ova odluka ne može da ugrozi stabilnost ruskog finansijskog sistema", izjavila je ona, a preneo Tas.

Pod sankcijama su, između ostalih i Gasprombanka i Roseljhozbanka, ali embargo ne obuhvata Sberbanku, VTB i Vnješekonombanku koje imaju ogranke u Ukrajini.

Crna lista takođe uključuje četiri banke koje su izgubile svoje licence za rad u Rusiji.

Na udaru sankcija je i nekoliko ruskih preduzeća iz vojno-industrijskog kompleksa - "Helikopteri Rusije" i "Almaz-Antej", kao i brodoremontna i avio-preduzeća na Krimu, a kaznene mere Kijev je uveo i najvećem ruskom proizvođaču antivirus softvera, kompaniji Kasperski lab, kao i firmi Doktor Veb.

Državni TV kanali takođe nisu izbegli embargo.

"Ekonomske veze Rusije i Ukrajine su praktično prekinute", izjavio je predsednik komiteta za ekonomsku politiku ruske Dume, Anatolij Aksakov, komentarišući najnoviji prošireni spisak ruskih firmi i pojedinaca koji su pod udarom ukrajinskih sankcija.

"Ako je tamo (u Ukrajini) nešto i ostalo, to su ćerke firme Sberbanke i VTB banke. Zahvaljujući njima ukrajinski finansijski sistem uspeva da funkcioniše. Njihov odlazak značio bi veliki udarac za privredu i građane Ukrajine", rekao je Aksakov.

Raša tudej napominje da je Porošenko naglasio da je odluka o proširenju sankcija na još 105 pravnih i 388 fizičkih lica doneta "u koordinaciji sa našim partnerima iz Evropske union i Sjedinjenih Američkih Država".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.