Ukrajina ima novi plan – uključuje i komšije

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 13:23

Ukrajina ima novi plan – uključuje i komšije

Ukrajina razmatra novu rutu za žito kroz teritorijalne vode Bugarske i Rumunije.

Nova ruta za transport ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, nakon povlačenja Moskve iz Crnomorske inicijative, mogla bi da prolazi kroz teritorijalne vode Bugarske i Rumunije, izjavio je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar.

Sporazum o žitu je obustavljen u ponedeljak kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

"Stav Turske u ovoj situaciji, odnosno spremnost da dalje pregovara sa Ruskom Federacijom, je deo politike zemlje u cilju zadovoljenja svojih interesa. Turska nastoji da nastavi posredničke usluge, jer je kao posrednik 'sporazuma o žitu' pokušavala da pronađe 'zlatnu sredinu' i minimizira rizike", rekao je novinarima Bodnar, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Prema njegovim rečima, Rusija možda neće pribeći izvršenju svih pretnji o kojima je govorila,ali da one ostaju i da to utiče na rad brodarskih kompanija, osiguranje itd.

"Budimo iskreni. Rusija je, nakon povlačenja iz sporazuma, izjavila da ne garantuje bezbednost. A to znači da će granatirati luke, infrastrukturu i, moguće, brodove. To je rizik", rekao je ukrajinski ambasador.

Bodnar je podsetio da je Ukrajina formirala fond za osiguranje ovih rizika, ali da postoje određeni uslovi.

"Imamo mogućnost da privučemo brodove i kompanije. Sa naše tačke gledišta, to se može realizovati i bez korišćenja ove trase, koja je već dogovorena, nego kroz teritorijalne vode Rumunije i Bugarske. To je takođe moguća opcija za minimiziranje rizika", objasnio je ukrajinski ministar.

Istovremeno, Bodnar je istakao potrebu za odgovornošću međunarodne zajednice, kako bi, s jedne strane, pomogla Ukrajini da sprovede takav scenario, a sa druge strane, izvršila pritisak na Rusiju da spreči svoje moguće napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina razmatra novu rutu za žito: U priču sada ulaze Bugarska i Rumunija

Izvor: Blic, 19.Jul.2023

Nova ruta za transport ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, nakon povlačenja Moskve iz Crnomorske inicijative, mogla bi da prolazi kroz teritorijalne vode Bugarske i Rumunije, izjavio je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.