Ukoliko se kladite za vas nema kredita VIDEO

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 21:00

"Ukoliko se kladite za vas nema kredita" VIDEO

Da nesavesno trošenje novca može biti problem pri uzimanju kredita pokazao je primer Beograđanina koga je banka odbila jer je odlazio u kladionicu.

Da li je ovakva odluka legitimna i iz kojih još razloga banka može da vam ne odobri kredit?

Redovna primanja, stalan posao, ispunjavanje obaveza prema banci, međutim, kada ste odlučili da uzmete kredit on je odbijen jer se kockate ili kladite.

Banka proverom računa ima uvid u ovakve privatne aktivnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra ih rizičnim ponašanjem.

"Banka ako vidi sablon određenog ponašanja da je to klađenje uzelo maha može postojati sumnja da se radi o određenoj zavisnosti od kladjenja. Kada više ne mogu iz svojih redovnih prihoda da podmiruju svoju sklonost ka kockanju, oni posegnu za dobijanjem kredita. Naravno da banci nije u intereseu jer time oni preuzimaju rizik da li će taj njihov enevtulani klijent biti uspešan u tom klađenju ili neće", rekla je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Marina Papadakis.

Iz Nacionlane organizacije potrošača Srbije kažu da je ovakva odluka banke legitimna, ali i da postoji rešenje.

"Ako ste odbijeni u jednoj banci ne znači da ćete i u drugoj. Možda druga banka to i ne gleda, a ono što je preporuka jeste da svako ko planira da uzme ozbljniji kredit izbegava te oblike ponašanja koje banka smatra rizičnim ili makar da to ne radi preko platnih kartica", kaže Mladen Alfirović iz NOPS-a.

Svaka banka ima svoje uslove i politiku na osnovu kojih odobrava ili ne odobrava kredite.

"Banka ima i pravo da odluči da li će i kad su ispunjeni svi uslovi, klijentu kredit odobriti i nije dužna čak ni da obrazlaze zašto nije donela odluku o odobravanju kredita konkretnom klijentu", rekla je Papadakis.

"Može da se desi da se ostane bez imovine, bez primanja, pa da taj klijent eventualno neće moći da otplaćuje svoje obaveze bankama je najmanje u interesu da aktiviraju sredstva obezbeđenja kao što su recimo hipoteke", dodao je Alfirović.

Svaki korisnik banke koji konkuriše za dobijanje kredita prolazi kroz rigorozan skener. Pored klađenja, ukoliko posećujete i platnim karticama plaćate gledanje sadržaje za odrasle, veoma ste dobar kandidat za odbijanje kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.