Uključivanje Save u plovne tokove

Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uključivanje Save u plovne tokove

Reka Sava kod izvora (Miroslava Andrić)

Zagreb -- Ministri država-članica Okvirnog sporazuma o slivu Save jednoglasno su u Zagrebu usvojili deklaraciju o reci Savi.

Ocenjeno je da je ona veoma značajan plovni put i da treba da se potpuno uključi u plovne tokove na kontinentu. Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, prema pisanju zagrebačke štampe, kazao je na sastanku da je zvanični Beograd u radu Savske komisije naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zainteresovan za održivo upravljanje i zaštitu kvaliteta voda.

Prema domaćinu skupa, hrvatskom ministru mora, turizma, saobraćaja i razvoja Božidaru Kalmeti, glavni cilj rada Savske komisije je da ta reka do 2011. bude plovna od Siska do Beograda tokom cele godine, a ne kao sada, u proseku 250 dana u godini.

Andrej Vizjak, slovenački ministar privrede naglasio je da je u prostornim planovima te države zacrtana plovnost Save do Brežica.

Prema pisanju medija, na sastanku na kome su učestvovali i predstavnici Bosne i Hercegovine, raspravljalo se o bezbednosti plovljenja i zaštiti okoline.

Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, odnosno Savska komisija, je međunarodna organizacija osnovana Okvirnim sporazumom o slivu Save 2002.

Prema pisanju medija, hrvatska vlada i ministarstva rade intenzivno na projektu Dunav-Sava,u šta je prošle godine utrošeno 20 miliona evra.

U poslednjih pet godina u hrvatskoj je potrošeno je 10 miliona evra za uređenje plovnog puta Save, tokom ove godine u signalizaciju će se uložiti oko 448.000 evra i 100.000 evra za informacione servise na plovnom putu. a potrošeno je i 1,7 miliona evra za tehničko održavanje plovnog puta Save, piše Vjesnik.

Dogovoreno je da naredni sastanak o slivu Save bude održan 2009. u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.