Izvor: Blic, 15.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinute uredbe na carini SRJ

Ukinute uredbe na carini SRJ

KELEBIJA-SUBOTICA-HORGOŠ - Na osnovu odluke Kriznog štaba DOS-a, privremena uprava Savezne uprave carina ukinula je skoro sve dosadašnje akte i usmena uputstva s kojima su se rukovodili carinici prilikom carinjenja ili propuštanja kroz zemlju robe u tranzitu.

Kao jedna od najvažnijih je odluka da se ukida akt od 02. 02. 2000. godine, prema kojem međunarodne garancije (prateći dokumenti robe u tranzitu), tzv. TIR i ATA carneti, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važili u našoj zemlji, pa su tražene dodatne garancije, što je prevoznicima stvorilo nevolje i oni su izbegavali naše puteve. Odluke od 14. juna 1996, 20. marta 1997. i 1. aprila 1997. godine - prema kojoj se u unutrašnjost mogao cariniti samo repromaterijal, rezervni delovi i oprema, dok je roba široke potrošnje morala biti ocarinjena na prelazu ili najbližoj carinarnici - više nije na snazi. Uvoznicima je od pre dva dana dozvoljeno da sami biraju gde će robu cariniti, što će itekako ubrzati poslove špediterima, carinicima, a i samim uvoznicima.

Carinicima je dostavljeno i uputstvo šta sa robom uvezenom sa tzv. 'bele liste'. Ova roba je, naime, zadržavana pod carinskim nadzorom, a kasnije je izlagana javnoj prodaji. Mnogi uvoznici su se, međutim, žalili da je do javne prodaje stizao samo deo robe. Mnogi su pokretali sudske postupke, ali uvezenu robu uglavnom više nikada nisu dobijali.

Prema novom uputstvu, problem sa zadržanom robom sa 'bele liste' carinarnice moraju odmah rešiti.

M.Popadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.