Ukidanjem konverzije uz naknadu oslobađa se zarobljeni potencijal srpske privrede

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 14:23

"Ukidanjem konverzije uz naknadu oslobađa se zarobljeni potencijal srpske privrede"

Ministar Goran Vesić poručio je danas da su floskule i neistine tvrdnje da se ukidanjem konverzije uz naknadu bilo kome poklanja građevinsko zemljište.

Kako kaže, upravo je suprotno – time se oslobađa zabrobljeni potencijal srpske privrede, podstiče rast građevinske industrije i dalji ekonomski razvoj Srbije.

Poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović izneo je zamerke na račun ukiranja konverzije uz naknadu, tvrdeći da se time "nagrađuju tajkuni koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u procesu privatizacije devastirali firme, jer će koristiti zemljište koje nije bilo predmet privatizacije". Kazao je i da su te izmene Zakona neustavne i protivne javnom interesu.

Ministar Vesić je rekao da je dobro kada se ima više emocija, ako to nije gluma, ali da nije dobro kada se govori bez argumenata i bez znanja.

"Čućete danas ovde da se ukidanjem konverzije uz naknadu nekome poklanja građevinsko zemljište i da će biti ugrožena prava građana su floskule i neistine, a o tome pričaju oni u čije vreme su te firme privatizovane. Nijedna firma nije privatizovana posle 2012. godine“, primetio je Vesić.

Naveo je da se zakoni donose kako bi se neko pitanje sistemski rešilo, i nikada zarad nagrade ili kažnjavanja pojedinaca, već radi opšteg dobra.

"Nikada nijedna razumna vlast nije donela zakon kao 2009. godine, u cilju obračuna tadašnjeg predsednika Borisa Tadića sa pojedinim privrednicima sa kojima nije imao dobre odnose. Svi znamo da je konverzija uz naknadu uvedena zbog Tadićevog sukoba sa vlasnicima Luke Beograd, i da je taj zakon posledica njegovog ličnog obračuna“, rekao je Vesić.

Još je, kaže, paradoksalnije, da je taj institut u zakon uveden 2009. godine na početku globalne ekonomske krize, koja se posebno imala negativne efekte na sektor nekretnina, kada su sve zemlje donosile zakone podstičući razvoj izgradnji.

"A Srbija je, kako bi se Tadić obračunao sa dvojicom privrednika, donela zakon koji je zaključao sada već 5.000 lokacija i potencijalnih 15 miliona kvadrata“, rekao je Vesić.

Kakve su posledice, ilustrovao je primerom da Beograd ima 1,2 miliona kvadrata poslovnog prostora, a Sofija 2,6 miliona, Bukurešt 2,7 miliona, a Budimpešta čak 4,8 miliona kvadrata poslovnog prostora.

"To je tih 14 godina zabluda, zbog kojih smo u situaciji da nemamo dovoljno poslovnog prostora, što znači manje investicija“, rekao je ministar.

Ponovio je i da je do danas, Srbija od konverzije zaradila nešto malo više od 30 miliona evra, a zarobljeno je više od 5.000 lokacija, ističući da bi država, da je samo jedna od tih lokacija iskorišćena, mogla da zaradi više od tih 30 miliona evra od poreza na imovinu, PDV-a, plata za ljude u građevinarstvu i drugih dažbina.

Dodao je i da je vlada 2009. godine i pored uvođenja konverzije uz nadoknadu, samo tri meseca kasnije donela odluku da – NIS ne plati konverziju.

Pojasnio je da se i po još uvek važećem zakonu na zemljište ispod objekta i na zemljište za redovnu upotrebu, u većini slučajeva na plaća konverzija, pa je skoro 94 odsto konverzija urađeno bez naknade, jer je svaka firma dokazala da je zemljište ili za redovnu upotrebu ili da ima zemljište ispod objekta. To, kaže, jasno pokazuje da je reč o institutu koji ne donosi novac u državnu kasu, jer u 94 odsto slučajeva nije naplaćeno ništa, a koji koči razvoj lokacija.

"Nije racionalno da se taj institut zadrži, nijedna vlada to ne bi uradila“, podvukao je ministar Vesić. Istakao je i da su sve zemlje bivše Jugoslavije ukinule konverziju uz nadoknadu, odavno – Slovenija 1997, Hrvatska 1996, BiH pre skoro 20 godina, dok je u Severnoj Makedoniji to urađeno za jedan denar.

To znači da se ukidanjem konverzije uz naknadu završava svojinska transformacija u Srbiji, kao poslednjoj od bivših repubika SFRJ, dodao je Vesić.

"Ukidanjem konverzije uz naknadu oslobađa se zarobljeni potencijal srpske privrede i to je antirecesiona mera, jer time omogućavamo privredi da nastavi da gradi. Oslobodićemo se i zabluda iz prošlosti da svaki put država treba da uzme pare od privrednika. Pritom, tako se borimo sa recesijom u građevinarstvu, koje će dobiti zamajac“, rekao je Vesić.

Dodao je da će koristi imati i država, koja će prihodovati dodatni novac, privrednici koji će moći da rade i građani koji će imati niže cene nekretnina.

Naveo je i da ne razume pojedine predloge da je potreban moratorijum na izgradnju i da treba zabraniti svaku izgradnju u Srbiji.

"To je legitiman politički stav, ali politika ove vlade je da se gradi, da se Srbija razvija. Konverzija uz naknadu nije donela koristi, niti je primenjivana, da se mogla, primenjivale bi je sve vlade. Da je moglo da se naplati više od 30 miliona, naplatilo bi se. Vreme je da se raskrsti sa poslednjim recidivom komunizma i da se Srbija razvija, da završimo sa društvenom svojinom i komunističkim upravljanjem na građevinskom zemljištu", zaključio je ministar Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.