Ukida se porez na plate

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukida se porez na plate

Ministar ekonomije Mladjan Dinkić najavio je večeras da će od Nove godine prestati da važi Zakon o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, što znači da se plate svih zaposlenih u administarciji vraćaju na prethodni nivo.

"Nema povećanja, ali suštinski se vraćaju, jer je kriza na izmaku i nema potrebe da budemo tako rigidni. Visina najvećih plata u javnom sektoru moraće da se uredi nekim podzakonskim aktom", rekao je Dinkić za RTS.

Dinkić je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će prestankom važenja zakona prestati da postoji i poseban fond solidarnosti, u koji je do sada prikupljeno oko 1,2 milijardi dinara.

To ne znači da će se iz budžeta izdvajati više para za primanja zaposlenih u javnom sektoru, već samo da zarade veće od 40.000 dinara više neće biti dodatno oporezovane.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić rekao je da je do sada iz fonda solidarnosti isplaćeno oko 614 miliona dinara, najviše za potrebe socijalno ugroženih radnika u preduzećima koja su štrajkovala i u dobrom delu za osobe prilikom raseljavanja ispod mosta "Gazela" u Beogradu.

U Ministarstvu finansija su nagovestili da su bliži stavu da se ne podužuje važenje zakona o smanjenju zarada u javnom sektoru, ali će konačna odluka zavisiti od analiza koje su u toku i predloga budžeta za 2010. godinu.

Ako zakon prestane da važi sa isplatama decembarske plate, u budžetu za narednu godinu biće precizirano i kako će se potrošiti sredstva koja budu ostala u fondu solidarnosti.

Posle donošenja Zakona o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, odnosno od aprila ove godine, poslanici, članovi vlade, funkcioneri, zaposleni u Narodnoj banci Srbije, javnim organizacijama i preduzećima, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, deo onoga što su mesečno zaradili preko 40.000 dinara izdvajaju u poseban fond za pomoć onima koje je ekonomska kriza najviše pogodila.

Na deo zarada od 40.000 do 100.000 dinara oduzima se 10 odsto, a od iznosa preko 100.000 dinara - 15 odsto, dok je najveća zarada ograničena na šest prosečnih zarada u zemlji, što je oko 186.000 dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.