Uhapšen srpski član Anonimusa!

Izvor: S media, 09.Mar.2012, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen srpski član "Anonimusa"!

Prvi pripadnik "Anonimusa" koji je uhapšen u Srbiji, kako Press saznaje, mlađi je punoletnik, a akcija njegovog privođenja usledila je nakon što su juče ujutru srpski hakeri pokušali da obore nekoliko internet sajtova državnih institucija.

- "Anonimusi" su najjača i najpoznatija hakerska grupa na planeti. Nakon pretresa stanova i prostorija na određenim adresama uhapšena je jedna osoba, a tokom pretresa nađeni su obimni dokazi koji ukazuju kako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na odgovornost te osobe tako i na postojanje krivičnog dela. Reč je, na osnovu dosadašnjih podataka i saznanja, o krivičnom delu računarska sabotaža za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora - rekao je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, i ocenio da je, u poređenju sa akcijama protiv "Anonimusa" u svetu, današnja akcija rekordna po brzini reakcije i otkrivanja grupe ili dela grupe koji pripada "Anonimusima".

On je dodao da je postupak protiv uhapšenog u toku i da se istraga nastavlja, a da će Tužilaštvo predložiti policijsko zadržavanje te osobe do sprovođenja kod istražnog sudije.

Na drugoj strani, srpski "Anonimusi" juče su oborili sajt Ministarstva pravde Srbije i na njemu ostavili poruku u kojoj pozivaju na građanski bunt.

- Dragi prijatelji, dok naša politička, ekonomska i biznis "elita" sedi na Kopaoniku, u hotelu "Grand", krka i pije o našem trošku, izigravajući srpski Davos, nama preti sunovrat u dubine bankrota. Još jedna pljačka poštenog sveta. Gora od rasta vrednosti evra sa 78 na 110 dinara, od inflacije, u nivou pljačke poznate kao stara devizna štednja... - napisano je, između ostalog, u poruci koja se juče mogla pročitati na ovom sajtu, potpisanoj sa "Anonymous Srbija".

Ko su oni?

"Anonimusi" postoje od 2008. godine i njihovi napadi upereni su, kako ističu, protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital. Nedavno su objavili i da su, prema njihovom mišljenju, sve svetske religije "bolest". Za simbol svoje borbe izabrali su masku glavnog junaka iz stripa i istoimenog filma "V kao Vendeta", antiutopije u kojoj je britansko društvo zapalo u totalitarizam sličan onom koji je opisao Džordž Orvel u svom najpoznatijem romanu "1984".

"Google" nagrađuje hakere

Anonimusi izmenili mađarski ustav!

Pre nešto više od nedelju dana, pripadnici Interpola uhapsili su 25 članova "Anonimusa" u Čileu, Argentini, Kolumbiji i Španiji zbog, kako je navedeno, umešanosti u napade na prezentacije čileanske elektroenergetske kompanije "Endesa", kao i kolumbijskog predsedništva i Ministarstva odbrane. Tada je zaplenjeno i oko 250 komada računarske opreme.

Podsetimo, "Anonimusi" su do sada širom sveta oborili dobro zaštićene sajtove državnih i drugih institucija, poput FBI, CIA i Interpola. U našoj zemlji od njihovih upada ranije su "stradali" sajtovi političkih stranaka LSV, DS, SPS i SNS, kao i prezentacije muzičkih kuća "Grand" i "Siti rekords". Za sada može samo da se nagađa koliko članova te grupe ima u Srbiji, kao i koje akcije bi ubuduće mogli da preduzmu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.