Ugroženo više od 7.000 ljudi. Nemački gigant za B92.net otkriva kako će biti u Srbiji

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 22:08

Ugroženo više od 7.000 ljudi. Nemački gigant za B92.net otkriva kako će biti u Srbiji

Veliki nemački dobavljač automobilskih delova, kompanija Kontinental (Continental), nedavno je najavio ukidanje 7.150 radnih mesta do 2025. godine.

Kompanija je objasnila da se mera odnosi na radna mesta u čitavom svetu, a da sa njom žele da olakšaju restrukturiranje firme u cilju tranzicije na električna vozila i smanje troškove.

Kako prenosi Blumberg, najavljeno smanjenje iznosi oko 3,6 odsto globalne radne snage ovog proizvođača, a planira se ukidanje čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1.750 radnih mesta u odeljenjima za istraživanje i razvoj (R&D).

Continental u Srbiji ima dve fabrike i razvojni centar, a za B92.net otkrili su da li će najavljeni rezovi uticati na poslovanje i u Srbiji kao i šta imaju u planu za naše tržište.

Iz kompanije su istakli da se "odluka najmanje odnosi na Srbiju" i da će nastaviti sa svim trenutnim i planiranim aktivnostima.

Trenutno u Novom Sadu zapošljavaju blizu 1.900 ljudi, od toga 1.000 visoko kvalifikovanih softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera u Istraživačko razvojnom centru i blizu 900 inženjera, tehničara i operatera u proizvodnji u fabrici.

"Sa dodatnom investicijom od najmanje 150 miliona evra u proširenje megafabrike, planiramo da u naredne dve godine zaposlimo još 1.500 ljudi. Radovi na proširenju fabrike su počeli u junu prošle godine i planirano je da budu gotovi do kraja ove godine", objasnili su iz Continental Automotive Serbia za B92.net.

Dakle, radnici ove kompanijeu Srbiji su sigurni. Međutim, u Nemačkoj otkazi naime samo pljušte. Pored Kontinetala, softverska komnpanija SAP takođe namerava da ukine 8.000 radnih mesta, a tu su i Boš i Folksvagen i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.