Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

Svetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da je krivicom ljudi 30 odsto vrsta biljka i životinja ugroženo.

"Proces izumiranja vrsta konstantno se ubrzava, te je danas 1.000 do 10.000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima", navodi se u saopštenju Fonda.

Svetski fond za prirodu je naveo da planeta Zemlja postaje sve siromašnija prirodnim resursima: četvrtina sisara u svetu je globalno ugrožena, svaki četvrti sisar, svaki treći vodozemac i svaka osma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ptica je pred nestajanjem.

U saopštenju WWF se ističe da za razliku od masovnih izumiranja koja su bila izazvana zbivanjima iz geološke istorije Zemlje, za sadašnje izumiranje biljnih i životinjskih vrsta skoro isključivo je odgovorna jedna vrsta - čovek.

"U Srbija se nalazi 33 odsto biljnih vrsta, 38 odsto sisara ili 51 odsto vrsta ptica koje nastanjuju Evropu. Ovako visok stepen biološke raznovrsnosti je činjenica za ponos, ali i veliku odgovornost kako bi se ona očuvala", izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Srbija je jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10 odsto.

"Trenutno je u Srbiji zaštićeno samo 6,5 odsto teritorije, što je znatno ispod proseka. Ne samo da je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, nego je i neophodno unaprediti stanje u već zaštićenim područjima", kazala je Dimović.

U svetu je juče obeležen Međunarodni dan biodiverziteta. Biodiverzitet, ili biološka raznovrstnost, predstavlja raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.