Ugrožena izgradnja vetroparkova?

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena izgradnja vetroparkova?

Beograd -- Ulaganje u energiju vetra neće biti moguće ukoliko se ne izmene određene odredbe nacrta Zakona o energetici, tvrde u Srpskom udruženju za energiju vetra.

Time su, kako kažu u tom udruženju, ugrožene investicije vredne preko milijardu evra.

Glavna zamerka onih koji pokušavaju u Srbiji da pokrenu vetroparkove i tako stvore energiju jeste to što je većina odredaba koje se tiču obnovljivih izvora energije regulisana podzakonskim umesto zakonskim aktima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Srbija ima dobre vetrove, ali sudeći prema najavama Srpskog udruženja za energiju vetra, i nesigurnu klimu za strane investitore.

Ukoliko se ne izmene pojedine odredbe predloga Zakona o energetici i tako stvori pravna sigurnost da investitori mogu da počnu da ulažu, članice tog udruženja koje u naredne četiri godine planiraju da u izgradnju vetroparkova ulože preko milijardu evra, biće prinuđene da odustanu od posla.

Predsednica Srpskog udruženja za energiju vetra Maja Turković ne veruje da je u pitanju zla namera nadležnog ministarstva, već propust koji može da se ispravi.

"Novi Zakon o energetici se radi u usklađivanju sa evropskim zakonima. Tu nema kompromisa. On će ili biti u skladu sa evropskim ili neće, ne možemo da budemo malo", upozorava ona.

"Osim obnovljivih izvora, tu je otvaranje tržišta, liberalizacija, uvođenje snabdevanja itd. Ima tu više koncepata koji se uvode i zbog toga mislimo da su zanemareni obnovljivi izvori, a mislimo da su jednako važni, ako ne i važniji", smatra Turkovićeva.

Oštrije kritike nacrta stižu iz opozicije. Zorana Mihajlović Milanović iz Srpske napredne stranke smatra da umesto da privlači, predloženi Zakon odbija strane investitore.

"Prvo i osnovno što je Srbiji i ovom sektoru potrebno tu su nove investicije. Ne samo obnovljivi izvori energije, ali generalni da. Da vas podsetim, Srbija je toliko bogata obnovljivim izvorima energije da je šteta da to ne iskoristi", kaže ona.

"Sa druge strane, Srbija ima obavezu prema ugovoru zemalja Jugoistočne Evrope da poštuje određene direktive Evropske unije, da ih primeni, postavi kao sopstvene, da bi te investicije na pregledan način došle, da bismo mi imali konačno privatne investicije u proizvodnji električne energije, da bismo posle imali tržište električne energije i gasa", podseća Zorana Mihajlović Milanović.

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da su sve kritike predloga Zakona upućene na otvorena vrata i tvrdi da je u Zakonu dato dovoljno prostora obnovljivim izvorima energije kao i da Zakon jasno definiše ko sve može da bude povlašćeni proizvođač čiste energije.

"Definisana je i dužina fiding tarifa koja garantuje proizvođačima čiste energije da će 12 godina imati status povlašćenog porizvođača i garantovanu cenu. Posle 12 godina, ti proizvođači imaju isti status kao i ostali proizvođači na tržištu i iste mogućnosti. Sve primedbe koje mogu da poprave tekst Zakona biće uzete u obzir", poručuje on.

Svoje predloge Srpsko udruženje za energije predaće nadležnima u Ministarstvu sutra. Javna rasprava o nacrtu Zakona o energetici trajaće do 10. februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.