Ugrožen kreditni rejting Hrvatske

Izvor: B92, 27.Sep.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožen kreditni rejting Hrvatske

Zagreb -- Kreditni rejting Hrvatske, trenutno BBB-, vrlo je blizu ruba i direktno je ugrožen, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Taj list navodi da će vlast, želi li izbeći njegovo smanjivanje, biti prisiljena na rezanje neodrživog fiskalnog deficita u najgore moguće vreme - pre izlaska iz recesije.

Poslovni dnevnik navodi da je to stav i šest glavnih ekonomista vodećih hrvatskih banaka okupljenih u istoimeni Klub Hrvatskog udruženja banaka (HUB).

Prinos na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državne obveznice, koji se očekuju krajem godine na nivou od 6,6 posto, veoma je visok i "ne odgovara BBB- kreditnom rejtingu što znači da učesnici na tržištu procenjuju da je kreditni rejting ugrožen".

Inače, dve od tri rejting agencije (Fič i S&P) državni rejting BBB drže s negativnom prognozom dok jedino Mudisov rejting (Baa3) prati stabilna prognoza.

U ekonomskim krugovima neslužbeno se govori o 'grejs periodu' rejting agencija do izbora nakon kojih slede dva scenarija - ili fiskalni rezovi ili korekcija rejtinga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.