Ugovor veka, ko na kraju gradi vojne podmornice?

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor veka, ko na kraju gradi vojne podmornice?

Francuska kompanija DCNS dobila je megaugovor, procenjen na 34 milijarde evra, za izradu sledeće generacije australijskih podmornica.

Francuzi su dobili ugovor u nadmetanju sa nemačkim i japanskim konkurentima.

Australijski premijer Malkolm Turbul objavio je u utorak na konferenciji ishod nadmetanja dugog nekoliko godina, nakon što je o tome obavestio francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Preporuka grupe zadužene za proučavanje ponuda bila je "nedvosmislena", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je šef australijske vlade.

"Francuska ponuda predstavljala je najbolji odgovor na jedinstvene potrebe Australije", rekao je on.

Ugovor vredan 50 milijardi australijskih dolara (34,5 milijardi evra) najvažnija je vojna narudžba koju beleži Australija.

Francuska bi trebala da izradi 12 podmornica koje bi trebale da zamene sadašnje podmornice klase Kolins na dizel-električni pogon.

Podmornice će biti izrađene u brodogradilištu Osborn u Adelaidu, i to će značiti otvaranje oko 2.800 novih radnih mesta, rekli su australijski zvaničnici.

Japan i Nemačka su takođe učestvovali u nadmetanju. Tokio je zatražio objašnjenje ovakvog ishoda, a nemačka kompanija “Thyssenkrupp Marine Systems” je rekla da poštuje odluku australijske vlade.

Australija je ranije zahtevala da novi model podmornice ima veći radijus delovanja i bolje uslove smeštaja za dugotrajne misije od sadašnje klase Kolins.

Oni su smatrali da nemačka podmornica ima nedovoljan radijus delovanja, a japanski model je imao specifičan problem - japanski mornari su u pravilu niži i manji od Austrijanaca pa su prostorije za posadu bile nedovoljno prilagođene dugotrajnom boravku.

Kompanija DCNS je ponudila projekat podmornice klasičnog pogona ali veličine nešto manje od francuskih nuklearnih podmornica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.