Ugovor na 25 godina

Izvor: Blic, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor na 25 godina

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić potpisao je juče ugovor sa konzorcijumom „FCC Construccion S.A. - Alpine Mayreder Bau GmbH" o koncesijama na autoputu Horgoš - Požega.

Ilić je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da ugovor finansijski ne opterećuje Vladu Srbije i da će biti finansiran od prihoda koji će se ostvarivati na samom putu.

- Ovaj ugovor se uklapa u projekte obilaznice kod Beograda i mosta kod Beške, a koncesija se uklapa u rokove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU - rekao je Ilić.

On je rekao da su koncesije dodeljene na 25 godina, a da radovi mogu da započnu čim se formira koncesiono preduzeće.

- Radovi su, maltene, spremni za sutra, čim se formira koncesiono preduzeće - objasnio je Ilić i dodao da će se radovi raditi parcijalno, a nakon svakog izvođačkog projekta krenuti u rad deonice, dok će se sledeća projektovati. Ministar je objasnio da će se odmah krenuti sa paralelnim radom na deonicama od Horgoša do Novog Sada i od Beograda ka Požegi. Inače, prema njegovim rečima, deonica Horgoš - Novi Sad je uslov EU da bi se ovaj put uvrstio u evropske koridore.

Ilić je objasnio da je vrednost koncesije oko 800 miliona evra, ali da u tu cenu nisu uračunate kamate za 25 godina, niti ostale obaveze koje idu na kreditne linije.

Na pitanje novinara koje su nove promene u ugovoru, Ilić je rekao da je jedna od važnijih promena to što su, na zahtev banaka, neki delovi ugovora prilagođeni tako da će garancije banaka biti po lotovima, a da se neće davati garancije na ceo put odjednom.

Predstavnici dve koncesione firme zahvalili su se Vladi na pruženoj šansi da gradi koncesije i naglasili da su i ranije imali iskustva u tom poslu.

Ilić napao B92

Ministar Velimir Ilić je i juče imao verbalni duel sa novinarkom Televizije B92. Ilić je burno reagovao na njeno pitanje da prokomentariše najavu nekih vojvođanskih političara da će tražiti poništavanje koncesija.

- Vi sa B92 biste poništili i srpsku istoriju i srpsku kulturu i naše korene i sve biste poništili. Prema tome vi ste jednostavno televizija koja radi svoj posao i mi nemamo ništa protiv vas, a u ozbiljne poslove što se manje petljate, to je bolje za Srbiju...

Kostreš opet protiv

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš najavio je da će od novoformirane vlade tražiti da se ugovor o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega poništi.

„Pokrajinski parlament je svoje rekao, ocenjujući da je ovakav aranžman višestruko štetan za Vojvodinu", rekao je Kostreš za novosadski „Dnevnik". Međutim, ministar Velimir Ilić ocenio je juče da su to „dečje priče".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.