Ugovarana prodaja, ali ne i cena

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovarana prodaja, ali ne i cena

Izvori „Politike” kažu da je u Vladi razgovarano s predstavnicima rusko-češkog holdinga o preuzimanju smederevske železare, ali da niko nije pominjao cenu i uslove

Smederevo – Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u Železari Smederevo i član radne grupe za privatizaciju te fabrike, potvrdio je „Politici” da je u sredu u Vladi Srbije razgovarano s jednim od najozbiljnijih partnera za srpsku čeličanu, ali da na tom sastanku nije bilo konkretnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovora oko cene, iako su neki mediji objavili da je reč o jednom dolaru. Bilo je reči o tome da li će država raspisati tender ili će se ići na neposrednu pogodbu, ali nije dogovoren konačan način prodaje čeličane. O detaljima dogovora mogu da govore jedino nadležni u Ministarstvu privrede.

Naši izvori iz tog ministarstva potvrdili su da je pregovarano s predstavnicima „Junajted grupe”, rusko-češkog holdinga sa sedištem u Luksemburgu, i da je ova kompanija ozbiljno zainteresovana da kupi celu železaru, o čemu je „Politika” juče pisala.

Upućeni kažu da će u celoj stvari prelomiti premijer Aleksandar Vučić. Postoji, kažu sagovornici našeg lista, opravdana bojazan da se ovako krupan posao, od čijeg ishoda zavisi sudbina više od pet hiljada radnika, celog Smedereva, ali i dela srpske privrede, „zaglavi” u administrativno-birokratskom lavirintu, odnosno u tenderskoj proceduri. Ako uzmemo u obzir da su do sada propala dva tendera za železaru, iako se na njih javilo više kompanija, pa i današnji pregovarač „Junajted grupa”, bojazan je realna i više nego opravdana.

– Imamo fabriku na izdisaju i najmanje dve ozbiljne kompanije koje se interesuju za nju. One daju ponudu i hoće brzu odluku vlasnika, a ne da ih razvlačimo sa silnom dokumentacijom, papirima, ponudama, zakonskim procedurama… Ako se raspiše tender, postoji ozbiljna mogućnost da prođe kao i dva prethodna, što vodi direktno u zatvaranje železare jer država više ne može da finansira njeno veštačko održavanje – kažu sagovornici „Politike”, koji insistiraju na anonimnosti.

Raspisivanje tendera, zakonski gledano, jeste regularna procedura, ali je pitanje šta će nam doneti u slučaju železare. Na jednoj strani imamo konkretne ponude firmi koje nameravaju da ulažu, da pospeše proizvodnju i obezbede kontinuitet posla, a na drugoj strani imamo krutost procedure koja nas, moguće je, vodi u najgori scenario. Nećemo dugo čekati na odgovor na pitanje kojim će putem Srbija krenuti u ovom slučaju.

– „Junajted grupa” nam je najbolji primer, ako postoji dilema kako treba prodati železaru. Oni su 2012.učestvovali na tenderu i na kraju se povukli. Da li danas smemo da se igramo i dozvolimo da se to ponovi? Primer nam je i ruski „Uralvagonzavod”, s kojim je tada bilo sve dogovoreno, ali je dogovor propao zbog tenderske procedure. To nije ništa čudno, poslovni svet tog kalibra želi brz i jasan dogovor, pogotovo što železara nije fabrika kojoj cvetaju ruže – saglasni su naši sagovornici.

Da ruže ne cvetaju u Smederevu govori i činjenica da visoka peć i dalje „tihuje”, uprkos najavama da će ponovo proraditi. Njeno paljenje ide traljavo, jer nema stabilnih finansija za sirovine. U sredu je ipak odobren kredit od „Sberbanke” za nabavku koksa, saznaje „Politika”.

– Kredit nam je odobren za normalan nastavak proizvodnje i u prvoj polovini naredne nedelje startujemo s paljenjem visoke peći. Ovim je praktično ispoštovan dogovor koji smo imali s premijerom Aleksandrom Vučićem u aprilu, kada nam je dao garancije za rokove za konačno rešenje za železaru – izjavio je Bojković.

Početni mesečni plan proizvodnje je 55.000 tona čelika, a dalji planovi praviće se u hodu, sve do rešavanja statusa fabrike. Svakako, fabrika ne može beskonačno da funkcioniše od kredita do kredita, visoka peć ne može da se pali i gasi iz kvartala u kvartal, radnici ne mogu da žive u neizvesnosti. Pred nama je leto odluke o budućnosti železare.

O. Milošević

objavljeno: 04.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.