Udružuju snage: Rusija i Indija će proizvoditi oružje

Izvor: B92, 14.Nov.2023, 10:48

Udružuju snage: Rusija i Indija će proizvoditi oružje

Ruski državni izvoznik oružja Rosoboronexport pregovara s indijskim preduzećima o zajedničkoj proizvodnji oružja za indijske vazduhoplovne snage.

"Rosboronexport sarađuje s javnim i privatnim indijskim preduzećima kako bi organizovala zajedničku proizvodnju vazduhoplovnog oružja i integrisala ga u postojeću vazduhoplovnu flotu Indije", prenela je RIA reči glavnog direktora Rosboronexporta Aleksandra Mikejeva.

Rosoboronexport i jedna privatna indijska kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisale su ugovor o proizvodnji i snabdevanju prenosnim protivvazdušnim sistemom Igla-S, rekao je Mikejev za TASS, prenosi Teletrejder. Prema njegovim rečima, proizvodnja će se odvijati u Indiji.

Nisu navedeni detalji o tome koje će indijske kompanije učestvovati u proizvodnji, niti kad će potencijalna proizvodnja započeti.

Rusija je najveći dobavljač oružja za Indiju. 45 posto uvezenog oružja za indijsku odbranu u 2022. bilo je iz Rusije, prema ovogodišnjem izveštaju Međunarodnoga instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI).

Mikejev je poručio da su Rosoboronexport i partneri iz Indije za indijsko Ministarstvo odbrane nabavili borbene avione Su-30MKI, tenkove, oklopna vozila i granate, prenosi SEEbiz.

Indija i Rusija početkom su godine započele zajedničku proizvodnju automatskih pušaka kalašnjikov AK-203.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.