Udruženje banaka: Sud unosi pravnu nesigurnost

Izvor: Mondo, 03.Apr.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje banaka: Sud unosi pravnu nesigurnost

Udruženje banaka Srbije (UBS) ocenilo je danas da Pravno shvatanje o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji koje je objavio Vrhovni kasacioni sud unosi pravnu nesigurnost.

Foto: MONDO - Petar Stojanović ilustracija

  Nakon preporuke Vrhovnog kasacionog suda u daljem postupanju u vezi sa problemom koji pojedini građani imaju u vezi sa otplatom kredita uzetih u švajcarskim francima, očekivano, oglasile >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su se banke.

Udruženje banaka traži pojašnjenja od Vrhovnog kasacionog suda.

"Udruženje banaka Srbije smatra da zakoni moraju da imaju jasno značenje kako bi se predvidele pravne posledice koje mogu nastupiti za one koji postupaju ili ne postupaju po propisima. Ako toga nema, nema ni pravne sigurnosti", ističe se u saopštenju UBS.

Udruženje banaka očekuje da se jasno precizira na kojim se zakonskim propisima zasnivaju svi izneti stavovi u Pravnom shvatanju Vrhovnog kasacionog suda u cilju očuvanja pravne sigurnosti.

"Naše članice su u Srbiji investirale više od 5,7 milijardi evra u kapital, zapošljavaju 23.000 ljudi i kreditiraju privredu i građane sa oko 20 milijardi evra, te kao značajan činilac finansijskog sistema smatraju da se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja", naglašeno je u saopštenju UBS.

ŠTA ZNAČI PREPORUKA VRHOVNOG KASACIONOG SUDA?

Stav koji je zauzeo Vrhovni kasacioni sud znači da će banke, ako žele da spreče poništavanje valutne klauzule, u sudskim sporovima u kojima su tužene, morati sada da dokazuju istovremeno da dokažu dve stvari:

- da pouzdanim pisanim dokazom uvere sud da su se radi plasmana dinarskih sredstava zadužile u švajcarskim francima;

- da dokažu da su pre zaključenja ugovora obavestile korisnika kredita kojim se sve poslovnim i finansijskim rizicima izlaže takvim aranžmanom o valutnoj klauzuli u CHF.

Samo ako banka istovremeno dokaže oba uslova moći će da se odbrani od poništavanja valutne klauzule.

Pravno gledano, to je tako, smatraju ekonomisti, mada, kažu, da je mala verovatnoća da će se to dešavati u praksi.

U svakom drugom slučaju, uputstvo VKS je da se valutna klauzula u CHF tretira kao ništavna i da se ubuduće smatra da je kredit uzet sa valutnom klauzulom u evrima i sa kamatnom stopom koju je ta banka davala klijentima koji su se u to vreme zaduživali u evrima, smatraju ekonomisti.

Nakon toga će se računati razlika koju klijent duguje banci.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Američka privreda komora u Srbiji poziva na poštovanje načela pravne sigurnosti

Izvor: Beta, 04.Apr.2019, 10:42

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) saopštila je danas da podržava napore da se, uz poštovanje propisa, pronadje rešenje za one gradjane koji se nalaze u teškoćama zbog otplate kredita indeksiranih u švajcarskim francima."Povodom Pravnog shvatanja o punovažnosti valutne klauzule kod...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.