Udruženja turističkih agencija: Bankroti su očekivani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 19:39

Udruženja turističkih agencija: Bankroti su očekivani

Nekoliko udruženja turističkih agencija danas je osudilo tendeciozne izjave u medijima o lošim namerama vlasnika turističkih agencija da pokrenu stečajeve, kako bi izbegli obaveze prema poveriocima i putnicima, ukazujući da su bankroti očekivani.

"Bankroti su očekivani, jer agencije ne mogu da posluju poslednjih devet meseci i na to smo upozoravali sve za koje smo smatrali da su nadležni, ali je reakcija izostala", navode u zajedničkom saopštenju Udruženje turističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija Srbije (UTAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS), Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) i Udruženje receptivnih agencija (URA).

Ističu da je njihov prioritet zaštita interesa putnika koji su im ukazali poverenje i apeluju na udruženja za zaštitu potrošača da pokažu razumevanje i pomognu da putnici, a njihovi štićenici, ne ostanu oštećeni.

U saopštenju podsećaju da turističke agencije posluju skoro potpuno bez prihoda od marta i to će se sigurno nastaviti i narednih nekoliko meseci, sve do smirivanja pandemije virusa korona.

"Od početka krize ukazujemo na problem u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kod drugih nadležnih institucija i u javnosti. Jasno smo rekli da će neke agencije bankrotirati zbog finansijskih problema i da će to dovesti u pitanje i potvrde o zamenskim putovanjima i vraćanje novca putnicima, ali je reakcija države izostala", navode udruženja.

Zato, kako ističu, bankroti agencija nisu iznenađenje već očekivana posledica nemogućnosti poslovanja u poslednjih devet meseci, potpune blokade rada nakon izostanka zakonske regulative zbog isticanja garancija putovanja u oktobru ove godine, te neizvesnosti poslovanja u doglednom periodu zbog aktuelne pandemije.

Podsećamo, kaže se u saopštenju, da su sva udruženja turističkih agencija, i posebno i zajedno, tražili sektorske mere pomoći koje bi pomogle agencijama da opstanu, sačuvaju radna mesta i nastave poslovanje kad se steknu uslovi.

"Ni jedan predlog nije odobren, a izostale su i one mere koje

nisu zahtevale dodatna izdvajanja u budžetu Republike kao što su moratorijumi na kredite i ubrzano izdavanje kredita za likvidnost Fonda za razvoj", zaključuje se u saopštenju četiri udruženja i asocijacije turističkih agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.