Udruženi sindikat Sloga: Sezonski radnici najugroženiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženi sindikat Sloga: Sezonski radnici najugroženiji

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da su u Srbiji sezonski radnici najugroženiji i da ih Zakon o radu "nije zaštitio već ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine".

"Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada.

Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad na crno, po principu slobodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponude i na bazi takozvane nadnice, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Udruženi sindikati Sbije sve češće dobijaju pritužbe o kršenju elementarnih prava sezonskih radnika, naročito u slučajevima povrede na radu.

"Oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata. Udruženi sindikati Srbije "Sloga“ su zainteresovani za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Sindikat "Sloga" očekuje od države i Ministarstva rada da taj problem uvrsti u prioritete i da se uradi revizija Zakona o radu ili donese poseban zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

"Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike trebalo bi da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100.000 radno angažovano širom Srbije", navodi se u saopštenju Udruženog sindikata Sloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sezonci ugroženi, niko o njima ne brine

Izvor: B92, 07.Jun.2015

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da su u Srbiji sezonski radnici najugroženiji...Kako se ističe, sezonske radnike Zakon o radu "nije zaštitio već ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine"..."Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako...

Nastavak na B92...

Sezonski radnici najugroženiji

Izvor: Cafe.ba, 07.Jun.2015

- U Srbiji su sezonski radnici najugroženiji, a Zakon o radu ih nije zaštitio, nego ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine - saopštili su Udruženi sindikati Srbije "Sloga"...U saopštenju se napominje da Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika - ko su oni, kako...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.