Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički poručila rudarima da neće biti otpuštanja

Beograd -- Ministarka energetike Srbije Kori Udovički razgovarala je u petak sa štrajkačima u rudniku sa podzemnom eksploatacijom uglja Resavica i poručila im da takvi rudnici neće biti zatvoreni i da ni jedan rudar neće biti otpušten. Kako je agenciji Beta rečeno u petak uveče u Ministarstvu, radnici su u razgovorima rekli da strepe za svoju sudbinu, ali im je poručeno da nemaju razloga za to, kao ni za štrajk, jer država planira da pomogne rudnicima da povećaju proizvodnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nelogično je da Vlada prvo ulaže novac u rudnike sa podzemnom eksploatacijom, a da posle donese odluku o njihovom zatvaranju. Takve odluke neće biti, poručuju iz Ministarstva. Vlada Srbije planirala je da iz budžeta do kraja godine izdvoji 700 miliona dinara za hitnu konsolidaciju tih rudnika i da i dalje pomaže rudnicima sa podzemnom eksploatacijom uglja da postanu jaka preduzeća, jer je Srbiji potreban ugalj, rekli su u Ministarstvu, u kome se nadaju će radnici razumeti da štrajk nije u njihovu korist.

U Ministarstvu kažu i da je odluka o izdvajanju rudnika iz sistema Elektroprivrede Srbije i formiranju Javnog preduzeća za podzemne eksploatacije uglja, u korist radnika i da je osamostaljivanje najbolje rešenje za njihovu budućnost.Otkako su rudnici postali deo EPS svake godine su beležili pad proizvodnje uglja i zbog toga Srbija ima deficit te rude, koja joj je inače neophodna, tvrde u ministarstvu. Prema zvaničnim podacima ministarstva energetike, u štrajku EPS-a učestvuju podzemne eksploatacije i pojedine šalterske službe EPS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.