Udeo BRIKS-a u globalnom BDP-u će porasti na 30% od januara 2024. godine — Državna banka Indije

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023, 01:21

Udeo BRIKS-a u globalnom BDP-u će porasti na 30% od januara 2024. godine — Državna banka Indije

 
Udeo BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u globalnom BDP-u će porasti na 30% od januara 2024. kada se Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridruže organizaciji u poređenju sa sadašnjih 26%, prema istraživačkom radu Državne banke Indije.
Ukupan udeo novih šest članica BRIKS-a u globalnoj ekonomskoj proizvodnji trenutno iznosi 4%, dok nacionalni BDP dostiže 4% u Saudijskoj Arabiji, po 2% u Argentini, UAE i Egiptu i 1% u Iranu. BDP Etiopije gotovo da neće imati uticaja na rast udela BRIKS-a u globalnom BDP-u, piše časopis „Ekonomik Tajms“ pozivajući se na belešku banke. Trenutno, doprinos Kine u agregatnom BDP-u BRIKS-a iznosi 70%, Indije – 13%, Rusije – 8%, Brazila – 7%, Južne Afrike – 2%, što je ukupno jednako udelu BRIKS-a od 26% u globalnom BDP-u, navodi se u saopštenju banke. Najveći uticaj pridruživanja šest novih država članica BRIKS-u imaće udeo u svetskoj proizvodnji nafte koji će se povećati na 40 odsto sa sadašnjih 18 odsto, što će, kako se očekuje, biti potencijalna promena u sistemu plaćanja i otkrivanju cena, navodi se u belešci.  Slično tome, udeo BRIKS-a u globalnoj robnoj trgovini će porasti sa 20% na 25%, a udeo globalne trgovine uslugama sa 12% na 15%, saopštila je banka i dodala da će se njihov udeo u globalnim deviznim rezervama povećati za 600 procentnih poena do 45%. Štaviše, dodavanjem šest novih članica grupi BRIKS-a će ona 2024. godine kontrolisati 46% svetske populacije. Odluka o pristupanju Argentine, Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u BRIKS, doneta na samitu te organizacije u Johanesburgu, a stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

BRIKS: Brine li Zapad proširenje saveza?

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2023

Pre najavljenog proširenja, u zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) živelo je gotovo 3,5 milijardi stanovnika, sa zbirnim nacionalnim dohotkom od 26 biliona dolara, što je činilo 26 odsto svetske ekonomije. Uz potencijalno novih šest članica, savez će činiti polovinu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.