Ubuduće efikasna naplata dugova

Izvor: Blic, 01.Dec.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće efikasna naplata dugova

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o platnom prometu, kako je objasnio Slobodan Ilić državni sekretar u Ministarstvu finansija, više neće biti moguće odlaganje prinudne naplate dugovanja po zahtevu poverilaca.

Do sada je u slučajevima prinudne naplate praksa bila da se blokira jedan po jedan bankovni račun dužnika, koji je mogao u tom period da otvara i nove račune. Predloženim rešenjem ubuduće će se blokirati svi računi odjednom, a dok traje prinudna naplata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dužnik neće moći da "nestane” otvarajući novi račun.

Pored ovog rešenja, ubuduće se predviđa da se uspostavi celovit i jedinstven registar menica koji cće se viditi kod Narodne banke i koji će biti javno dostupan na veb sajtu. Sve to, ocenio je Ilić, doprineće većoj finansijskoj discipline i zaštiti poverilaca. Predlog izmena i dopuna će najverovatnije biti na Vladi sutra, a pred poslanicima do kraja godine.

Pored novih rešenja u platnom prometu, urađene su izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, pre svega sa ciljem da se Evropskoj banci za obnovu i razvoj omogući da znatno lakše uđe u ceo posao oko izdavanja dinarskih hartija od vrednosti. Odredba da fizička lica mogu izneti iz zemlje najviše 10.000 evra ostaje, samo je proširena mogućnošću elektronskog transfera deviza.

Ukupno, ocena je Ilića, nove norme dalje liberalizuju devizno poslovanje, čine ga lakšim uz niže troškove, otklanjaju sadašnje nepreciznosti i povećavaju pravnu sigurnost. Menja se i član 34. tako da će biti više slučajeva u kojima se dozvoljava plaćanje devizama u Srbiji. Usvajanje ovih izmena i dopuna se očekuje u prvom tromesečju naredne godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.