Ubrzan rast finansijskog tržišta u Srbiji

Izvor: Blic, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzan rast finansijskog tržišta u Srbiji

Uprkos tome što je celokupno društvo, pogotovo u periodu pre izbora vlade, bilo u fazi rezignacije i pesimizma, finansijski sektor u Srbiji doživljavao je veliki, a u nekim oblastima čak i nezabeležen bum, ocenjuje se u ediciji „Ekonomist magazina" o bankama, osiguranju, revizorskim i brokerskim kućama i lizing kompanijama.

U prilog ovoj tvrdnji navode se rekordni prinosi ulaganja u tržište akcija, naročito u poslednjem kvartalu prošle i prva četiri meseca ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uz to, bankarska aktiva je u prošloj godini porasla za više od 60 odsto, a kapital se, mereno u evrima, duplirao. Reforma bankarskog sektora odrazila se i na povećanje broja zaposlenih u ovom sektoru. Njihov broj je lane sa 25.680 porastao na 28.092, a prosečna plata sa 56.348 na 70.864 dinara.

Govoreći o sektoru osiguranja, Mira Erić-Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, ocenila je da je taj sektor, iako beleži razvoj, još nerazvijen i znatno ispod proseka zemalja članica Evropske unije. Premija osiguranja po glavi stanovnika ipak je povećana sa 38 evra u 2004. na 65 evra u prošloj godini.

U Srbiji je lane, navela je Jovićeva, poslovalo 17 društava za osiguranje, od čega osam u većinskom stranom, a devet u domaćem vlasništvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.