Završava se najsloženiji građevinski objekat. Vučić: Otvaramo za godinu dana FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 12:07

Završava se najsloženiji građevinski objekat. Vučić: Otvaramo za godinu dana FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove na vijaduktu kod Vrbasa.

"Ja sam presrećan. Svi vaši rezultati su zaista invanredni", kazao je Vučić izvođačima radova.

Izvođači su obećali da će pruga Novi Sad - Subotica biti završena 2024. godine i da će moći vozom da se ide od Beograda do Subotice za sat i 15 minuta.

"Ovo su neverovatne stvari i zato to moramo da nastavimo. Cela pruga će se pustiti u rad za godinu dana - u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2024. godine", obavestio je Vučić.

Vučić je rekao da će stanica u Vrbasu biti najčistija i najurednija, kao i da će Mađari svoj deo pruge završiti 2026. godine. Kada bude sve urađeno, do Budimpešte će se stizati za dva sata i 40 minuta, istakao je.

"Ovo su stvari koje menjanju lice Srbije, koje dovode investitore, turiste... To je potpuno druga zemlja. Hoćemo da pokažemo najbolje lice cele Srbije", kazao je on.

Podsetio je da je Soko prevezao 3,1 milion putnika. Naglasio je da ljudi vole vozove i da se danas železnica koristi 10 puta više.

Od Vrbasa do Novog Sada stizaće se za 15 minuta.

Tokom svog obraćanja zahvalio se izvođačima na ogromnom trudu i podršci.

"Odmah da kažem da pre nego što nam stignu dodatni vozovi, a to je u martu 2025. godine, imaćemo tu liniju od decembra 2024. do marta na svakih sat vremena. Jedan voz koji ide sat i 15 minuta i drugi koji ide sat i po koji staje u stanicama. Od maja imaćemo mnogo češće te vozove na liniji Beograd-Subotica, a verujemo od marta 2026. da ćemo imati tako češće vozove od Beograda do Budimpešte", naveo je Vučić.

Vijadukt u Vrbasu se nalazi na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Reč je o najvećem i najsloženijem građevinskom objektu, pošto će na 108 kilomtara brze pruge između Novog Sada i Subotice ukupno biti izgrađeno 58 objekata.

Vijadukt u Vrbasu jedan je od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav - Tisa - Dunav (DTD).

Ukupne je dužine oko 1.417 metara i biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra. Stepen završenosti je oko 80 odsto i plan je da bude završen do kraja februara ili marta 2024.

Svi stubovi novog železničkog vijadukta u Vrbasu su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Radovi na izgradnji novog vijadukta u Vrbasu počeli su 1. jula 2022. godine i obuhvataju pripremne i zemljane radove, izradu fundamenata i stubova, izradu jarmova i pomoćnih konstrukcija, ali i montažu čelične konstrukcije preko jarmova, betoniranje kolovozne ploče, rušenje pomoćnih konstrukcija i uklanjanje rečnih jarmova, završetak zemljanih radova i radova na izradi stuba, kao i ugradnju dilatacionih spojnica, hidroizolaciju, zaštitu od korozije i ispitivanje vijadukta probnim opterećenjem.

Na izgradnji mosta u prvoj polovini decembra ove godine u toku su bili radovi na armiranju i betoniranju donje i gornje ploče, zatim armiranje revizionih staza, zavarivanje i montaža elemenata mostovske rešetke, kao i hidroizolacioni radovi.

Izgradnjom novog železničkog vijadukta u Vrbasu prugom će ovaj grad biti premošćen, čime će celokupna bezbednost saobraćaja biti podignuta na najviši nivo, kažu u srpskim železnicama.

Izgradnja brze pruge Novi Sad - Subotica za brzinu od 200 kilometara na sat je u punom jeku i intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase.

Ugovoreni rok za završetak radova je do kraja avgusta 2025, ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Na deonici Novi sad - Subotica, kako je ranije najavljeno, biće izgrađeno 30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, pet galerija, kao i po dva pešačko-biciklistička pothodnika i potporne konstrukcije uz galeriju.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica: Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima: Rumenka, Vrbas i Lovćenac.

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte predstavlja najvažniji projekat u okviru inicijative "Pojas i put".

Izvođač radova je kineski konzorcijum, a pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim uređajima.

Na čitavoj deonici pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad - Subotica - Kelebija neće biti putnih prelaza.

Nakon Kelebije, srpske pruge biće povezane sa 152 kilometra pruge u Mađarskoj, gde bi radovi trebalo da budu završeni do kraja 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO Završava se najsloženiji građevinski objekat; Vučić u obilasku FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 21.Dec.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi završne radove na vijaduktu kod Vrbasa..."Ja sam presrećan. Svi vaši rezultati su zaista invanredni", kazao je Vučić izvođačima radova...Izvođači su obećali da će pruga 2024. godine biti završena i da će moći vozom da se ide od Beograda do Subotice...Vijadukt...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.