(UŽIVO) Vučić: Za pet godina izgradili smo više nego za prethodnih 40

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) Vučić: Za pet godina izgradili smo više nego za prethodnih 40

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otvorili su izložbu "Srbija 2019 - godina infrastrukture: Ništa više nije daleko".

Izložba, u okviru koje su u čak pet sala prikazani realizovani i novi projekti u oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja, za će biti građane otvorena u četvrtak i petak, od 12 do 17 sati.

Predstavnici medija su pre toga mogli da pogledaju izložbu, a u prvu salu pod imenom "Koridor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10" ulazi se kroz maketu tunela "Manajle", u kojoj su postavljena dva video bima koja predstavljaju sam tunel. U toj sali nalazi se velika mapa Koridora 10 sa svim kakteristikama, zatim velika maketa mosta Vrla kod Vladičinog Hana, kao i informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata na koridoru.

Posle prolaska kroz "naplatnu rampu" ulazi se u salu "Miloš Veliki" u kojoj je predstavljen taj auto-put. Tu se mogu pročitati informacije o radovima i šta su sve radnici morali da urade, pa tako na fotografiji tunela Brančić piše da je oko 300 radnika svakog dana bilo angažovano kako bi tunel bio probijen, te da je za njegovu izgradnju bilo potrebno više od 92.000 kubika betona i 5.500 tona čelika.

Odatle se ulazi u salu "Železnica" u kojoj se može videti i velika mapa svih naših pruga, a postavljena je i maketa najsavremenijeg voza Štadler koji se koristi u Srbiji.

Predsednik i Ministarka obišlli su izložbu "Ništa više nije daleko" koja počinje ulazom u tunel Manajle.

Predsednik se u toku obilaska posebno osvrnuo na Most preko Save i Kolubare, zahvalivši se radnicima iz Kine koji su učestvovali u izgradnji.

MInistarka se zahvalila okupljenima, da, kako kaže, obeležimo zajedički rad prethodnih pet godina u oblasti infrastrukture.

"Neću govoriti o tome šta smo sve uradili, svi to već znamo, četiri nova auto-puta ove godine, sledeće sigurno dva", kaže ona i dodaje da smo vratili nadu i veru da Srbija može da napravi velike stvari.

"Ovo je godina rezultata svih nas, rezultata budžetske i finansijske stabilnosti, kao i rada svih nas", rekla je ona i zahvalila se predsedniku što su svakoga dana radili zajedno.

"Ništa više u Srbiji nije daleko", poručila je Mihajlović

Predsednik se potom obratio okupljenima i rekao da danas analiziramo šta je sve urađeno i rekao da smo za pet godina izgradili više nego za prethodnih 40.

"To je na ponos svima nama u vladi, svakome od nas ko je deo rada i truda uneo u sve to", kaže Vučić i kaže da je malim delom i sam učestvao u tom velikom poslu.

"Ne grade se putevi sami od sebe, ne grade se pruge same od sebe, neko to mora da uradi, neko mora da prikrupi novac", kaže on i dodaje da bi sve to bilo urađeno mnogo ranije da je moglo.

"Da smo mogli, radili bismo to od 2012. godine. Nažalost, nismo mogli, ali smo morali da sprovedemo mere fiskalne konsolidacije, da uredimo zemlju, da bude domaćinska. Morali smo da sprovedemo teške reforme kako bismo danas došli do ovoga i terali smo ljude da ih razumeju, ali to su možda najbolje razumeli samo penzioneri", rekao je predsednik i zahvalio se najstarijim sugrađanima.

"Četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, to se nikada ranije nije desilo", rekao je vučić.

"Godine 2012. sa aerodrorma u Nišu poletelo je 500 ljudi, danas 400.000, skoro 300 puta više. Sutra ide prvi let iz Kraljeva u Beč, prvi avion koji će Raški i Moravički okrug spojiti sa Bečom", kaže on.

"Danas imamo preko 60 miliona putnika na Koridoru 10, aerodrom u Beogradu je pre šest godina imao tri miliona putnika, a danas šest miliona", rekao je predsednik i pozvao građane da obiđu izložbu i saznaju planove za budućnost.

"Od Niša do granice sa Makedonijom i Bugarskom nema metara bez auto-puta", kaže Vučić.

"Svi ovi projekti znače više investicija, nove fabrike, pa će naša deca ostati u našoj zemlji. Prekosutra otvaramo Obrenovac - Surčin, danas sam primio delegaciju koja je preuzela RTB Bor, oni su bili očajni kada su ga preuzeli, danas je situacija potpuno drugačija", rekao je on.

"Neki su hteli da zatvore taj rudnik 2003.godine. Predsednik Si pomogli ste nam mnogo. Prošle godine je proizvodnja koncentrata bakra iznosila 41.000 tonu, a za tri i po godine biće 250.000 tona. Samo to će nam doprineti napretku od jedan odsto BDP-a", objasnio je Vučić,

On je dodao da u aprilu ide u Kinu u posetu predsedniku Siju istakavši da se nada da će i kineski predsednik prihvatiti poziv da dođe u Srbiju.

"Radićemo još auto-puteva i pruga. Stanove za ljude iz bezbednosnih službi otvaramo u martu u Vranju, želimo da ti ljudi osete koliko država o njima brine. Ono što smo uradili u mnogim projektima, uvek je nailazilo na napade, ali neko je morao da rešava i takve probleme, i za to je bila potrebna velika energija i hrabrost", kaže predsednik Srbije.

"Čestitam svima koji su učestvovali u ovim projektima, a posebno čestitam našim radnicima koji sa velikim ponosom grade naše puteve. Hvala našim radnicima, oni su naša snaga, naša budućnost. Živela Srbija", zaključio je predsednik.

Predsednik je najavio da će 28. decembra sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima izložiti program "Srbija 2025".

Posle otvaranja multimedijalne izložbe "Srbija 2019 - godina infrastrukture", Vučić je novinarima rekao da će to biti plan za budućnost.

"Plan za budućnost kojim ćete se dodatno ponositi", poručio je Vučić i naglasio da je vidljivo koliko je Srbija napredovala. Zahvalio je svima koji su, uprkos svim hajkama i harangama, podržavali posvećenost u radu.

"Bez njih ne bismo mogli pola onoga da uradimo što smo danas uradili", dodao je Vučić. Najavio je da će za dva dana otvoriti deonicu auto-puta Obrenovac-Surčin, a 26. decembra novih 27 kilometara Ipsilon kraka Koridora 10 prema Kelebiji i mađarskoj granici.

Predsednik je dodao da radnici iz Kine, koji su angažovani na infrastrukturnim projektima u Srbiji, rade odlično i da su sagradili fantastičan most preko Save i Kolubare, koji će biti otvoren u sredu.

"Kinezi rade izvanredno. Dođite prekosutra da obiđete taj veličanstveni most. To je preko vode sve vreme, preko Save i Kolubare, dve reke su premošćene", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li je kvalitet puteva koji rade Kinezi jednakog kvaliteta kao putevi koje rade Evropljani.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić otvorio izložbu o infrastrukturi

Izvor: Danas, 16.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović multimedijalnu izložbu "Srbija 2019. – godina infrastrukture: Ništa više nije daleko" i predložio da u Titovom Plavom vozu bude primljen neki strani državnik.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.