UŽIVO Ovo će biti najduži tunel u Srbiji; Vučić: Dan D – 1. decembar FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 12:02

UŽIVO Ovo će biti najduži tunel u Srbiji; Vučić: Dan D – 1. decembar FOTO/VIDEO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izlaznom portalu tunela "Iriški venac" u okviru projekta Novi Sad – Ruma.

Vučić je na početku izrazio da misli da nikada nije bilo toliko mostova u gradnji u Novom Sadu.

"Za tačno dve i po godine imaćemo svih 47,7 kilometara završeno. Mislim da nikada nije bilo toliko mostova da se gradi u Novom Sadu", izjavio je.

"Dogodine ćemo morati da krećemo u projektovanje proširenja puta Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Novi Sad", kazao je Vučić dodavši da po prvi put posle mnogo decenija Vojvodina, sever Srbije, dobija najviše saobraćajnica i najavio dalja ulaganja.

Ministar građevinarstva Goran Vesić je rekao da se taj projekat realizuje ispred ugovorenog roka. On je dodao da će se od Zrenjanina do Loznice, kada budu urađeni svi planirani autoputevi i brze saobraćajnice, stizati za samo 88 minuta.

"Za sat ipo vremena Zrenjanin-Loznica? Pa to nije normalno", impresioniran je on.

"Sve mora da se završi do 1. decembra 2026. godine, 1. decembar je dan D, ima toliko projekata koji do tada moraju da se završe", kazao je Vučić.

Ove godine do kraja juna svi urušeni objekti pokraj puta će biti ili srušeni ili renovirani. I pored autoputa i pored pruga, naveo je.

"Ima sve lepo da počistite, ili ćemo mi. Srbija mora da ima najčistije lice. Dobićete pomoć", rekao je.

Tunel Iriški venac spojiće Novi Sad i Rumu i najzahtevnija je tačka Fruškogorskog koridora. Nakon završetka radova, ovaj tunel će biti najduži u Srbiji, čak oko 3,5 kilometara.

Pošto se sastoji iz dve cevi, to znači da će kineska kompanija CRBC, koja je angažovana na ovom projektu, ukupno izbušiti sedam kilometara tunela kroz Frušku goru.

Izgradnja tunela zvanično je poćela 1. maja 2021. i radnici CRBC skoro godinu i po dana borili su se terenom na severnom portalu tunela, učvršćujući okolne padine, da bi u jesen 2022. počelo bušenje tunela hidrauličkim bušilicama, pošto je upotreba dinamita u nacionalnom parku zabranjena.

Prema idejnom projektu kojeg je uradio Institut za puteve 2016, planirana je širina kolovoza od osam metara sa dve saobraćajne trake po smeru.

Tu su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da se prođe u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih nepredviđenih situacija.

Za vozila i kamione planira se izgradnja dva vezna tunela kroz koje će moći da prođu ako ostanu u kvaru, a sve je projektovano u saglasnosti sa nemačkim standardom bezbednosti RAPT.

Predviđena je i izgradnja kontrolnog centra koji će nadgledati saobraćaj u tunelu ispod Iriškog venca, ali i u 350 metara dugom tunelu Širine, koji će se nalaziti iznad Tekija u Petrovaradinu. Sistem za nadzor trebalo bi da prati i nivo zagađenja.

Sam Fruškogorski koridor je vredan 606 miliona evra i planiran kao brza saobraćajnica sa po dve saobraćajne trake po smeru. Dužine je 47,7 kilometara.

U novrembru je bilo završeno nešto više od 30 odsto radova, što znači, kako je tada kazao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktur Goran Vesić da će prema predviđenoj dinamici radovi biti gotovi do 2026. godine, a ceo koridor spojen sa Novim Sadom uključujući i most kod Petrovaradina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.